Sasvim otvoreno
110

Izetbegović o odnosu HNS-a prema DF-u: To je frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije Dragan Čović i Bakir Izetbegović nakon sastanka u Mostaru dotakli su se i budućih partnera u vlasti, konkretnije Demokratske fronte.

Čović je kazao da HDZ ne interesuje ko će biti partneri SDA.

"Mi u dobroj vjeri ulazimo u dogovor vlasti sa SDA i SNSD-om i njihovim partnerima. Za nas ne postoji četvrti partner. Ko će biti ministar u paketu SDA, u to ne ulazimo, kao ni u partnere SNSD-a, kao ni oni u partnere HDZ-a", rekao je Čović.

On je istakao da postoje mehanizmi za raspodjelu resora, da će se pronaći zajednički načini i da je bitno da sve tri strane ponovo sjednu za isti stol.

"Bilo bi neodgovorno da smo mi danas dogovorili raspodjelu resora bez treće strane pa da onda sjednemo s trećom stranom da kao nešto dogovaramo. Kada sjednemo zajedno, dogovorit ćemo se", istakao je lider HDZ-a.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Čović nakon susreta sa Izetbegovićem: Treći entitet može napraviti neodgovorna politika Bošnjaka

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović se nadovezao na Čovićevu konstataciju o četvrtom partneru, odnosno DF-u.

"Kada govorimo o DF-u i HDZ-u, odnosno o tome šta predstavljaju, moram reći da nije problem u njima. Problem je što kompletan hrvatski korpus u BiH gleda na to kako gleda HDZ. To je jedna frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih", istakao je Izetbegović.

On je kazao da postoji blok stranaka koje predstavljaju izbor četvrtine stanovništva i koji se ne žele svrstati ni u bošnjački, ni u hrvatski, ni u srpski blok.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"To dvoje nije lako uskladiti, ali to je naša stvarnost. Dejtonski sporazum je balans građanskog i etničkog. Nemamo rješenje koje ćemo napraviti za sedam dana, ali trebamo naći kombinaciju to dvoje. Na momente smo bili blizu, kada je riječ o Aprilskom paketu i pregovorima koje je vodio File. Mnogi koji su tada odbacili to dvoje sada bi prihvatili. Dakle, sazrijevamo", zaključio je on.

Lider SDA je dodao kako je optimista da će svi zajednički pronaći rješenje za sva pitanja u BiH.

"Nisam optimista da će to biti brzo, ali vjerujem da hoćemo s ogromnim iskustvom koje imamo i dobrom voljom", kazao je.