Kongres SDA
42

Izetbegović o odnosima Srbije i Hrvatske prema BiH: Umjesto katarze dobili smo političku kontraofanzivu

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je tokom obraćanja na 7. stranačkom kongresu kako su, zajedno s partnerima iz HDZ-a, SNSD-a, PDP-a i SBB-a u prethodne četiri godine napravili bitne pomake.

Izetbegović je kazao kako je bio u nedoumici da li nešto da ublaži u svom obraćanju, ali je odlučio, kako kaže, kazati istinu onako kako je vidi i izlaz iz stanja onakvog kakvog ga vidi.

"Odnosi u trouglu BiH, Srbija i Hrvatska nisu napredovali, nažalost. Paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagali u naouružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja oko demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila da troše vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu našoj firmi vrijednu milijarde eura. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojom se zatvara izlaz BiH na otvoreno more, garantovan Konvencijom Ujedinjenih nacija. Presude za UZP Prliću i drugima, zatim Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do Beograda i Zegreba, nisu doveli do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva UZP-a", kazao je Izetbegović.

Naveo je da su, zajedno sa najutjecajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, doveli do negiranja presuda Haškog tribunala i glorifikovanja zločinaca.

"Umjesto katarze, prihvatanja presuda, dobili smo političku i ideološku kontraofanzivu, s ciljem izjednačavanja branilaca i agresora, relativiziranja istine o ratnim zbivanja, kompromitacije uglednih komandanata", istakao je on.

Poručio je kako je iz vrha Tužilaštva i Suda BiH počelo uklanjanje Bošnjaka.

"Izjednačavanje branilaca i agresora bi skinulo teret odgovornosti sa strane koja je izvršila agresiju, počinila etnička čišćenja koja su kulminirala srebreničkim genocidom, i omogućilo novu poziciju politici koju oličava SNSD predvođen Miloradom Dodikom. Politici koja otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. Bez ustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje garantuju stabilnost države BiH – OSA-e, SIPA-e, Ustavnog suda, Tužilaštva i Suda BiH, i pokušava da nametne volju entiteta državi u sferi nadležnosti koje su isključivo državne, u odbrani i vanjskoj politici", kazao je Izetbegović.

Naveo je kako ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bh. pravosudnog sistema, OHR-a i međunarodne zajednice.

"Stalnim uvredama predstavnika OHR-a, SAD-a, Njermačke – se ispipava puls i reakcije velikih sila i međunarodne zajednice. Nema reakcije kada SNSD organizuje protivustavne referendume, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima poput Karadžića i Plavšićke, zaustavlja NATO put BiH, vrši blokadu rada PS BiH. Odlučna reakcija domaćih i međunarodnih institucija je izostala i kada je u pitanju protivustavno i protivzakonito djelovanje vlasti u RS-u prema Bošnjacima i Hrvatima. Mada Hrvata i Bošnjaka u RS-u ima 15%, oni zauzimaju manje od dva posto pozicija u administrativnom aparatu ovog entiteta, njihove predstavnike u Vladi imenuje SNSD, djeca Bošnjaka nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika u školama, napadi na povratnike i džamije se ciklično ponavljaju. Drugačije i ne može biti u entitetu čiji predsjednik povratnike tretira kao okupatore", kazao je Izetbegović.

Istakao je kako postoje historijski trenutci kada treba reći dosta i odmjeriti snage sa onima koji su umislili da su dominantni i da mogu diktirati.

"Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica koja je u prethodnoj deceniji svašta tolerisala, konačno se probudila. To svjedoče zaključci sa vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira od 29. avgusta. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsjednika, nauče poštovati bazične vrijednosti i principe koje svima trebaju – Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, komšije", poručio je Bakir Izetbegović.