Bh. lideri odlučuju
258

Izetbegović o Izbornom zakonu: To je unutrašnje pitanje BiH, komšije nam ne mogu pomoći

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izmjene izbornog zakona BiH nisu bile tema na dnevnom redu današnjeg trilateralnog sastanka u Mostaru na kojem su učestvovali članovi Predsjedništva BiH te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ali su na novinarski upit svi saglasni, to je unutrašnje pitanje BiH, gdje nam susjedne zemlje ne mogu pomoći.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao da su izrazili očekivanja da se izmjene Izbornog zakona u narednom periodu ipak riješe u parlamentarnoj proceduri.

Mladen Ivanić je skeptičan da će brzo doći do rješenja, naglasivši da je stanje puno teže nego što izgleda.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je to apsolutno unutrašnje pitanje BiH te da nam tu komšije ne mogu pomoći.

To je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao kako se Srbija ne želi miješati u unutrašnju politiku BiH, a da su izmjene Izbornog zakona BiH unutrašnji problem. On je rekao da Srbija poštuje suverenitet vlasti u BiH, Dejtonski mirovni sporazum i BiH kao državu koju čine dva entiteta.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da želi ohrabriti kolege u BiH.

"Nismo ulazili u detalje, samo možemo ohrabriti kolege u BiH da se što prije riješi to pitanje, ali smatramo da su političari u BiH sposobni da riješe taj problem. Bez ikakvog miješanja u unutrašnje stvari u BiH na bh. čelnicima je da preuzmu odgovornost", poručila je predsjednica Hrvatske.

Ipak je naglasila da se mora poštivati načelo konstitutivnosti.