Pred dolazak Lavrova
307

Izetbegović: Nisam htio susret MVP-a BiH, Srbije, Turske i Rusije jer bi se pogrešno protumačio

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je netom prije dolaska ruskog ministra vanskih poslova Sergeja Lavrova da nije miljenik ideje kvadrilaterale ministara vanjskih poslova BiH, Srbije, Rusije i Turske.

"Ja sam bio protiv kvadrilaterale - sastanka ruskog, srpskog, bh. i turskog ministra vanjskih poslova. Ja nisam vidio smisao toga jer bi to moglo biti tumačeno na razne načine. Kao neki koordinirani tusko-ruski utjecaj koji nama ne treba. Rusija i Turksa su članice PIC-a i kroz to vijeće trebaju da koordiniraju podršku BiH", rekao je Izetbegović.

S druge strane, on je dodao kako Sergej Lavrov dobrodošao u BiH te da je ruska pomoć dobrodošla pod uslovom da je upućena svima u BiH, bez obzira na entitet i narod. Izetbegović je to objasnio na primjeru Turske koja, kako on tvrdi, pomaže cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo Bošnjacima.

"Ja imam utjecaja na Tursku i tražim od njih da ona pomaže svima u ovoj zemlji i da pomaže ovu zemlju na njenom putu ka EU i NATO. Imamo velike kredite od Turske i velike kvote mesa, vidite koliko se Šarović bori za to jer i srpski biznismeni imaju posla. Neka Rusija radi onako kako to radi Turska. Neka jednako pomažu sve i biće sve uredu", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je također negirao Dodikove tvrdnje o tome kako je on (Izetbegović) razlog prvobitne odgode posjete Lavrova Bosni i Hercegovini.