BiH
291

Izetbegović: Nijedan od nas 10 kandidata nije rastao u svili i kadifi

Klix.ba
Bakir Izetbegović, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i SDA-ov kandidat za Predsjedništvo, u intervjuu za Oslobođenje govorio je o onome što je napravio u proteklom mandatu, ali i o svojim protivnicima, tačnije protivniku Emiru Suljagiću.

Na pitanje: Iako se na ovim izborima 10 kandidata bori za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, čini se da se već sada bitka svela na dvoboj Vas i Emira Suljagića: na Suljagićevoj strani su mladost, doktorska titula, značajan aktivizam među povratnicima, nova politička partija i što bi rekao Željko Komšić podatak da nije rastao u svili i kadifi već odrastao u užasu Srebrenice. Koji su Vaši aduti, Izetbegović je odgovorio:

"Nijedan od kandidata nije rastao u svili i kadifi. To je bilo rezervisano za djecu komunističkih funkcionera. Ja nosim ime po čovjeku koji je ubijen u nacističkom konc-logoru, sin sam političkog disidenta koji je proveo devet godina u komunističkim zatvorima, i malo je bilo dana u posljednjih trideset godina koji nisu bili ispunjeni naporom i radom. A većinom i napadima sa raznih strana ne mene i moju porodicu. Zaboravio sam kad sam zadnji put bio na godišnjem odmoru. Moji aduti su sasvim očigledni, mjerljivi i usporedivi. Moji argumenti su moja djela. Kad je riječ o aktivizmu među povratnicima, koji pomenuste, apelacijama mog kabineta Ustavnom sudu BiH su spašene stotine hiljada državljanstava, izvršene su ispravke Zakona o premjeru i katastru u RS koji je omogućavao otimačinu povratničkih imanja, ukinuta je Uredba Vlade RS koja je omogućavala administrativno maltretiranje povratnika, mojom inicijativom je dogovorena turska kreditna linija koja je osigurala sigurnu egzistenciju za hiljade povratnika, u Dobojuje počela gradnja fabrike za porizvodnju hrane koja će zaposliti povratnike i imati hiljade kooperanata upravo među povratnicima iz sve tri etničke skupine, itd. I aktivnosti oko prošlogodišnjeg popisa stanovništva je vodila i logistički pokrivala SDA, imali smo više od 800 aktivista koji nisu žalili višemjesečni trud kako bi se svaki povratnik popisao. Na dnevnoj bazi sam pratio i koordinirao ovu akciju. Općenito, radio sam mnogo i ozbiljno u proteklom mandatu. Sreo sam, većinom više puta, sve bitne lidere na zapadu i na istoku i dobivao podršku za BiH, političku, investicionu, finansijsku. Sa liderima u regionu sam izgradio korektne odnose a većinom i prijateljstva. U rad Predsjedništva BiH, i u odnose u BiH općenito, sam se trudio da unesem duh mirenja i saradnje. I većinom sam uspijevao u tome, uz iznimku onih kojima je konflikt cilj i način vođenja politike. A što se tiče gospodina Suljagića, ne vjerujem da će on biti glavni rival. Ipak će se u utrci koja tek slijedi Radončić probiti na tu poziciju", odgovorio je Izetbegović.