|

Izetbegović: Neprihvatljiva svjedočenja koja podrivaju autoritet Tribunala

Izetbegović: Neprihvatljiva svjedočenja koja podrivaju autoritet Tribunala
111
F
FENA
16.12.2015. u 17:43
170
komentara
111

dijeljenja
Izetbegović: Neprihvatljiva svjedočenja koja podrivaju autoritet Tribunala Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjedočenje zaštićenog svjedoka odbrane Ratka Mladića, GRM-116, predstvlja nastavak iznošenja neistina sa kojima je počela odbrana Radovana Karadžića, iznoseći gotovo iste konstrukcije, tipične za ratnu propagandu strane koju su predvodili ratni zločinci, i sa istim svjedokom, tada pod šifrom KW – 568, saopćeno je iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
"Ako se odbrana Ratka Mladića ponovo odlučila za laž, onda ju je trebala daleko pažljivije osmisliti", stoji u saopćenju.

Jer, navodi se u saopćenju, u identične tvrdnje zaštićenog svjedoka GRM - 116, odnosno KW - 568, ne možete ubijediti ni letimičnog poznavaoca prilika i funkcionisanja institucija RBiH u vremenu opsade Sarajeva, a kamoli eksperte Haškog tribunala, u nizu očiglednih neistina iznesenih u ovom svjedočenju:

- da su sjednice Predsjedništva BiH održavane u zgradi Narodne banke. Sve su održane u zgradi Predsjedništva BIH, o čemu postoje evidencije i zapisnici. Evidentirani su i svi prisutni, od kojih je većina i danas živa;

- da je sjednicama prisustvovao reisu-l-ulema dr. Cerić;

- da je sjednicama prisustvovao bilo ko od pratioca članova Predsjedništva BiH, naročito pripadnici jedinice "Biseri" koja je osiguravala zgradu Predsjedništva, a ne članove Predsjedništva;

- da je Mustafa Hajrulahović-Talijan bio komandant Prvog korpusa Armije BiH u vrijeme kad je izvršen napad na pijacu Markale. Komandant je bio Vahid Karavelić.

- da su kod sela Mrkovići, odakle je ispaljena granata, bile postrojbe Armije BiH. Mrkovići su bili kilometrima udaljeni od linija odbrane Sarajeva.

"Ovakva svjedočenja su neprihvatljiva jer direktno podrivaju autoritet i dignitet Haškog tribunala, stoga očekujemo da svjedok GRM-116 odnosno KW - 568 bude optužen i procesuiran za lažno svjedočenje", navodi se u saopćenju iz Izetbegovićevog Kabineta.
Prijavi grešku


Komentari (170)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...