{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Naš najveći problem je Dodik

F
30.7.2015. u 17:32
251
238
Izetbegović: Naš najveći problem je Dodik
251
Izetbegović: Naš najveći problem je Dodik
Bakir Izetbegović (Foto: FENA)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u intevjuu za beogradski nedjeljnik NIN da je ključni problem Federacije BiH, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na region, destruktivna i konfliktna politika Milorada Dodika.
Ta politika, ocijenio je, zaustavila je reformski i evropski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba. On je istakao da će, dok god Srbija ne podržava takvu politiku, problem ostati samo unutar BiH i neće biti problema među državama.

Upitan vjeruje li da se Dodik nije konsultovao s Beogradom prije nego je Narodna skupština RS donijela odluku o referendumu, Izetbegović je izrazio uvjerenje da Beogradu ne odgovara protivustavan referendum u BiH i sve što on može prouzročiti.

"Bosna postoji preko 1000 godina, i ona je svoj suverenitet unijela u jugoslovensku zajednicu. Republika Srpska postoji dvije decenije i ona ne posjeduje izvorni suverenitet, ona je samo entitet unutar države Bosne i Hercegovine, i ako dovede u pitanje prvi stav Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se zove 'Kontinuitet BiH', dovest će u pitanje i svoj opstanak", kazao je Izetbegović.

Na pitanje kakve su njegove prognoze za BiH ukoliko Dodik ne odustane od referenduma, Izetbegović je istakao da pravo pitanje glasi: kakve su prognoze za RS?

"Jer, nije BiH strana koja pravi problem, već je to predsjednik RS-a, a u posljednjim decenijama se zorno dokazalo da se problem vrati u krilo onoga ko ga otpočne" precizirao je.

Naglasio je da negiranje genocida potvrđenog presudama međunarodnih sudova nikom ništa dobro neće donijeti.

"Uostalom, donesene su rezolucije preciznijeg i oštrijeg sadržaja u Senatu SAD-a i u Evropskom parlamentu. Siguran sam je da bi Srbiji bilo bolje prihvatiti gorku istinu, pomiriti se s njom, i ići dalje", dodao je.

Na pitanje kako je politika njegovog oca počela da ga zanima, on je rekao da nije bio zainteresiran za politiku, ni onu njegovog oca niti bilo koju drugu.

"Volio sam muziku, umjetnost, arhitekturu. I ne bih se bavio politikom da ona nije počela na ružan način da se bavi sa mnom, sa mojim ocem, mojom porodicom, a onda sa mojom zemljom, mojim narodom. Morao sam da se branim od politike, da se suprotstavljam, da se organizujem sa drugima koji su na isti način bili ugroženi. Kada je u pitanju politika mog oca obratio bih čitaocima pažnju na dva paradoksa. Prvi je da je moj otac odležao devet godina u Titovim zatvorima, a da je on jedini predsjednik neke od republika nastalih raspadom Jugoslavije koji je glavnoj ulici u glavnom gradu ostavio naziv Titova. Titovi pioniri i generali nisu tako postupili. Drugi paradoks je da je Alija Izetbegović osuđen na 14 godina robije jer je, navodno, planirao etničko čišćenje nemuslimana u BiH", naveo je Izetbegović.

A kada je došlo do rata, dodao je, svi su vršili etnička čišćenja osim strane koju je predvodio Alija Izetbegović. Navodi da je pokušaj pojedinih komandanata da se u opkoljenom Sarajevu osvete Srbima završio dramatičnim obračunom unutar redova Armije BiH, u kom je poginulo 10 boraca, smjenama dva komandanta brigade i suđenjem koje je obuhvatilo stotine svjedoka i desetine optuženih.

"Muslimani su, globalno, vjekovima bili objektom historije, nisu vladali vlastitom sudbinom. Tehnološki napredniji narodi su im nametali vlast, raznovrsnu dominaciju, fizičku, ideološku i kulturnu. To vrijeme je iza nas, muslimani se vraćaju na historijsku scenu i bit će subjektom historije", potcrtao je.

Bit će grešaka, radikalizma, posrtanja, ali će u doglednom vremenu muslimani pronaći sebe i ponovo dati doprinos civilizaciji kakav su dali u svom zlatnom vremenu, naveo je.

"Da bi opravdali ime koje nose, muslimani će se morati suprotstaviti svemu što je Bog zabranio - nasilju, neredu, neravnopravnosti, lihvarstvu, razvratu, raznovrsnim društvenim zlima, zagađenju životnog okoliša", zaključio je Izetbegović u intevjuu za NIN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: