BiH
113

Izetbegović: Napad na policijsku stanicu u Zvorniku je udar na proces pomirenja

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na večerašnjoj sjednici u Sarajevu, najoštrije je osudilo teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ocijenivši da se radi o prijetnji po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

"Ovo je istovremeno i udar na proces pomirenja i međuetničke odnose u BiH", kazao je novinarima zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović te je pozvao agencije za sprovođenje zakona da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu istragu da bi se utvrdio motiv i rasvijetlile sve ostale okolnosti počinjenog krivičnog djela.

Istaknuo je da Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcioniranja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela.

Iz SDA su pozvali građane BiH na mir i suzdržanost, kao i da pomognu agencijama za sprovođenje zakona u obavljanju njihovog posla te je izraženo iskreno saučešće porodici Dragana Đurića, koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti. Također, poželjeli su brz oporavak ranjenim policajcima.

Na pitanje novinara zašto kao član državnog Predsjedništva Izetbegović nije otišao u Zvornik, on je pojasnio da je danas u Sarajevu održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH, te upriličeni važni susreti s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem i generalnim sekretarom Vijeća Evrope Torbjornom Jaglandom.

Dodao je da su se članovi Predsjedništva BiH i SDA bavili napadom u Zvorniku, ocjenjujući da je vrlo važno da se državna institucija kao i Predsjedništvo SDA očituje o ovom napadu.

Izetbegović je kazao da je Predsjedništvo SDA danas dalo i punu podršku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u donošenju nove uredbe o vršenju ovlaštenja s ciljem da osigura zakonito upravljanje imovinom Federacije BiH, pa i kapitalom u privrednim društvima.

"To jasno proizilazi iz Ustava, zakona i tumačenja relevantnih institucija. Preduzeća u vlasništvu Federacije ne smiju biti stranački plijen nijedne stranke niti njihovih ministara. O njihovom upravljanju, postavljanjima nadzornih odbora i direktora odlučivat će kompletna Federalna vlada, a ne pojedini ministri", prenio je Izetbegović stav Predsjedništva stranke.

Najavio je i da će premijer Novalić u narednim danima imati sastanke sa ministrima koalicionih partnera iz ostale dvije stranke (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH i Demokratska fronta - DF) koje čine Vladu Federacije i pokušati razriješiti ovu stvar, posebno naglašavajući da ništa neće biti urađeno što nije u skalu sa Ustavom i važećim zakonima

Na sjednici je razgovarano i o izborima unutar stranke te o priprema za Kongres stranke koji bi trebao biti održan krajem maja.