{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović nakon sastanka sa Tuskom: Stanje u BiH je bolje od percepcije u javnosti

D. Be./Klix.ba
26.4.2018. u 16:30
61
353
Izetbegović nakon sastanka sa Tuskom: Stanje u BiH je bolje od percepcije u javnosti
61
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka članova ove institucije sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom kazao je da je općenito stanje u BiH mnogo bolje od percepcije koja se stvara u javnosti.
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk doputovao je danas u službenu posjetu BiH, a u Sarajevu se sastao sa članovim Predsjedništva BiH nakon čega su potpisani ugovori BiH i Evropske investicijske banke o finansiranju i gradnji Koridora 5C na dionicama Zenica Sjever i Mostar Jug.

"Predstoji nam Samit u Sofiji koji je prvi takav i u tom formatu nakon 15 godina od Samita u Solunu. Predstavlja historijsku priliku da se pošalje snažna politička poruka o evropskoj perspektivi zemalja regiona. BiH se početkom sedmice pridružila Nacrtu deklaracije sa Samita u Sofiji, a Vijeće ministara BiH priprema dopunske odgovore na pitanja Hahna", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je podsjetio Tuska na kompleksnost struktura u BiH, načinu formiranja vlasti i donošenju odluka u BiH kako bi se bolje razumjela
izvjesna sporost kretanja BiH na evropskom putu i reformskog procesa.

"Ponekada se čini da u BiH krize ne prestaju, ali općenito stanje odnosa u BiH je puno bolje od percepcije i slike koju šalju mediji iz nje", rekao je Izetbegović.

"Unatoč izazovima i otporima u protekle tri godine smo napravili značajne pomake, ostvarili smo stabilan rast BDP-a od oko 3 posto što je bolje od prosjeka u regionu, prvi smo u regiji po broju pada broja nezaposlenih i kreiramo 15.000 novih radnih mjesta svake godine, po osnovi direktnih i indirektnih poreza ubirali smo par milijardi KM preko onoga što je bio plan", dodao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da BiH, ovakva kakva je konstituisana, ipak može ići naprijed, te da infrastrukturni bum tek očekuje našu zemlju.

Izetbegović je kazao da očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije na odgovore BiH iz Upitnika, te izrazio nadu da će BiH status kandidata EU dobiti do 2018. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: