|

Izetbegović nakon odluke iz maja da Softić nema legitimitet: Sud je ignorisao vlastiti statut i pravilnik

Izetbegović nakon odluke iz maja da Softić nema legitimitet: Sud je ignorisao vlastiti statut i pravilnik
216
Piše: E. S. H.
10.3.2017. u 10:08
572
komentara
216

dijeljenja
Izetbegović nakon odluke iz maja da Softić nema legitimitet: Sud je ignorisao vlastiti statut i pravilnik Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud je grubo izignorisao vlastiti statut i pravila, a ova odluka suda uopće nije utemeljena na njegovom statutu i pravilima, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za Klix.ba u prvoj reakciji nakon što je objavljena obavijest da je Haški tribunal u maju 2016. obavijestio Sakiba Softića da on više nema legitimitet da zastupa BiH.
Izetbegović je kazao da upravo zato sud nije ni dao nikakvo pravno obrazloženje svoje odluke koje bi se temeljilo na relevantnim odredbama statuta i pravila.

"Sud se u svojoj odluci nigdje nije pozvao na statut i pravila zato jer ne postoji nijedna odredba u statutu ili pravilima prema kojoj je neophodno ponovno imenovanje agenta čije ranije imenovanje je i dalje na snazi, niti postoji ijedna odredba u statutu ili pravilima suda prema kojoj je neophodna nova odluka nadležog organa države (Predsjedništva BiH) da traži reviziju presude", kazao je Izetbegović.

Dalje je izjavio da sud nije ispoštovao vlastiti statut i pravila, jer da jeste, odluka bi morala biti drugačija.

"Sud je grubo ignorisao i vlastitu praksu u ovom predmetu. Naime, sud nikada nije tražio posebnu odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Softića za postupak revizije po zahtjevu Srbije koji se nalazio pred Sudom u vrijeme kada je Softić imenovan 2002. godine. Naprotiv, sud je na bazi odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine prihvatio Softića i kao agenta BiH u postupku revizije presude od 11. jula 1996. godine koji je zahtijevala Srbija", rekao je.

Izetbegović je zaključio da je Sud odluku Predsjedništva od 4. oktobra 2002., koja je i dalje na snazi, tumačio potpuno drugačije sada kada je BiH tražila reviziju presude od 26. februara 2007. nego sto ju je tumačio 2002. godine kada je u pitanju bio zahtjev Srbije za reviziju presude od 11. jula 1996.

"Očito je da Sud ima dupli aršin, jedan kada je reviziju tražila Srbija, a drugi kada reviziju traži BiH", zaključio je Bakir Izetbegović.
Prijavi grešku


Komentari (572)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...