{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović na poziv Erdogana učestvovao na Samitu lidera promjena

S
14.3.2011. u 16:36
0
22
Izetbegović na poziv Erdogana učestvovao na Samitu lidera promjena
0
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je danas, na poziv premijera Vlade Republike Turske Tayyipa Erdogana, uzeo učešće u Samitu lidera promjena koji se održava u Istanbulu. Ovaj Samit ima za cilj kreiranje godišnjeg foruma u kojem će se sa globalne tačke gledišta diskutovati o međunarodnoj politici i odnosima snaga u budućnosti .
Samit je također posvećen i analizi značajne uloge koju nova, stabilna i razvijajuća Turska ima u svjetskoj politici, te procesima regionalne saradnje. Učesnici ovog prestižnog okupljanja su eminentni politički lideri, ugledni akademici, kao i vodeći poslovni ljudi iz cijelog svijeta. Među njima je predsjednik Republike Turske Abdullah Gül, premijer Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, sedmi generalni sekretar UN-a Kofi Annan i bivši potpredsjednik SAD-a All Gore.

Govoreći na panelu “Balkan i Turska, od prošlosti ka budućnosti“, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je između ostalog dao jednu historijsku perspektivu razvoja odnosa na Balkanu, sa posebnim osvrtom na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine. Utvrdio je da je od krucijalne važnosti da se cijeli Balkan, a samim tim i BiH, što prije nađu u okrilju EU i NATO-a jer je to najbolji put za osiguravanje dugoročne sigurnosti i stabilnosti regije. Prema njegovim riječima, svako moguće kašnjenje na tom putu prijeti neizvjesnošću i negativnim posljedicama. Ponovio je svoje od ranije poznato stanovište da se na Balkanu moraju podržati procesi integracija, a obeshrabriti ideje i procesi koji insistiraju na daljim dezintegracijama.

Na kraju vrlo zapaženog izlaganja, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznio je očekivanje da će i Turska biti primljena u EU. Izrazio je iskreno ubjeđenje da Evropa ne treba da poklekne pred predrasudama, te da samo može imati koristi od ovako dinamične, razvijene i demokratske države kakva je današnja Turska.

Inače, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se na marginama Summita sastao s premijerom Vlade Republike Turske Tayyipom Erdoganom, s kojim je između ostalog razgovarao i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje. Pozvao je na zajedničke poslovne poduhvate turskih i bosanskih firmi u našoj zemlji, kao i na tursku finansijsku podršku takvim projektima. Turski premijer Erdogan je obećao takvu vrstu podrške.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: