Komentirao i poziv SIPA-e
218

Izetbegović: Murphy mi je rekao da sam u pravu, Dodik nosi broj 50 i može solidno iznijeti zemlje

B. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) komentarisao je usvajanje Rezolucije o Srebrenici, prijetnjama Milorada Dodika o "mirnom razdruživanju" ali i pozivu Tužilaštva BiH za saslušanje zbog navodnog "raspirivane mržnje".

Izetbegović je potvrdio danas da je dobio poziv iz SIPA-e za saslušanje zbog navodnog raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

"Nije slučajno što je jučer uručen poziv meni i gospodinu Suljagiću. To je izvjesno relatiziviranje stvari, pokazivanje da se ima utjecaj u SIPA-i i Tužilaštvu. Pokušat će nas optužiti za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti i mržnje, što naravno nema nikakvog utemeljenja u mojim politikama, politikama SDA, u mojim izjavama. To jednostavno nije u mome biću da razdvajam ljude po tim osnovama. Mislim da je to samo politička potreba da se rade neki balansi", rekao je Izetbegović.

Komentarisao je reakcije iz Srbije, ali i RS-a na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Vidjeli smo da su to shvatili kao katastrofu i pokušali taj teret vlastitog neuspjeha dokazanog na presudama prebaciti na narod. Da narod srpski ubace kao amortizer između sebe i odgovornosti. To ih zabrinjava jer im između ostalog kvari planove. Bila im je potreba relativizacija odgovornosti i izjednačavanje strana kako bi se pozvali na neka prava za samoopredjeljenje kako bi realizirali projekat čija se fizionomija jasno vidi ujedinjenja srpskih zemalja", smatra Izetbegović.

Dodaje kako je rezolucija dijelom zaustavila te planove, tako da ne čude takve reakcije iz srpskih krugova.

"Rezolucija skida hipoteku s vrata srpskog naroda, naravno da narod nije kriv, ali srpski narod izbjegava da se suoči s istinom. Srpski narod bira i onda očekuje od onih koje bira da kažu da su svi jednako krivi ali nisu svi krivi. Naravno da su podjednici krivi, ali ako pobrojite sve pojedince koji su odgovori za ubijanje, logore genocid to je kompletna struktura državna, obavještajna, vojna pa i intelektualna i vjerska. Svaka struktura bitna u srpskom korpusu početkom 90-ih. Srpski narod treba intelektualce koji će pomoći da se suoče s istinom", dodaje Izetbegović.

Kada je riječ o Dodikovovom "mirnom razdruživanju" Izetbegović ističe da nema rušenja mirovnog sporazuma bez rušenja mira.

"Kud će to da odvede mislim da su oni dobro svjesni i da su svjesni da su ovo samo oblozi. Nema ništa od razdruživanja. Ponekad se referiramo na jednu duhovitu misao Mesića da zemlje može iznijeti koliko se zadije na đonove. Dodik nosi broj 50 može solidno iznijeti zemlje, ništa vise od toga", kazao je Izetbegović.

Komentarisao je i žestoku reakciju američke ambasade koja je upućena Dodiku.

"Konačno te politike okreću onima koji zaista prave probleme to je prije svega Dodik, ali je tu i Čović. Iznijet ću vam ekskluzivnu stvar, kada su vođeni neumski pregovori, pa nastavljeni u Sarajevu, cijeli dan se sveo na to da se na mene vrši pritisak. Murphy, Palmer, Eichhorst itd. To je postalo zamarajuće jer su tražili da napravom ustupke hrvatskoj strani. Ja sam pitao zašto pomažete dvoje ljudi čije se politike zasnivaju na UZP-u, zašto mene pritišćete. Murphy je skočio i kazao ovaj čovjek je upravu i ja sam od njega očekivao da se suprotstavi a onda je to krenulo linijom manjeg otpora. Hajde da isporučimo FBiH HDZ-u da isporučimo državu Čoviću i Dodiku i da izguramo SDA koja se odupire i da montiramo servilnu trojku koja čini ustupke. Te politike su očigledno propale", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će Trojka dočekati kraj mandata, kazao je kako misli da neće te da je međunarodna zajednica zauzela drugačiji stav.

"Mislim da neće, mislim da ćemo svjedočiti dramatičnim promjenama. Pokušali su linijom manjeg otpora nisu uspjeli, OHR se probudio, State Department je pojačao sankcije. Ako želimo da zaustavimo kola koja se kotrljaju nizvodno svjedočit ćemo dvije godine naredne velikim promjenama u BiH i na Balkanu", kazao je na kraju Izetbegović.