Direktor OSA-e
55

Izetbegović: Mehmedagić je profesionalno čuvao mog oca, nisam ga ja izabrao

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić profesionalno radi svoj posao.

Na pitanje novinara o političkim pritiscima na rad OSA-e, Izetbegović je rekao da on ima određene informacije koje neće podijeliti s novinarima, a koje idu u prilog tome da se OSA-a pokušava staviti pod politički utjecaj.

On je rekao da će se SDA protiviti bilo kakvoj politizaciji OSA-e i da neće dozvoliti politička imenovanja u ovoj državnoj agenciji.

Na konstataciju novinara da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić imenovan na njegov prijedlog, Izetbegović je rekao da se na isti način imenuju i direktori ostalih agencija poput SIPA-e ili Granične policije BiH.

Kako kaže, imenovanje direktora ne može se porediti s imenovanjem inspektora u OSA-i ističući kako on ne zna imena tih inspektora.

Što se tiče Mehmedagića koji je bio član osiguranja predsjednika Alije Izetbegovića, on je rekao da Mehmedagić 35 godina radi u državnoj službi i da ga niko nije izabrao da prati njegovog oca.

Ističe da to nije uradio ni on, ni Alija Izetbegović, nego da je Mehmedagić izabran na profesionalnoj osnovi.