BiH
14

Izetbegović: Međunarodna zajednica mora sada jasno povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom personalnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini - kazao je večeras pored ostalog Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je gostovao u emisiji "Interview 20“, Sanele Prašović-Gadžo koju emitira BHTV, komentirajući mogućnost formiranja nove parlamentarne većine sa SBB-om Fahrudin Radončić.

Dodao je da je lično spreman, jer "ovo nije moj privatni biznis“.

"Neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to ostaviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju, jer mi imamo ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome" naglasio je Izetbegović.

On je ustvrdio da ne može pregovarati o ustupanju premijerskih pozicija nekoj političkoj partiji ali da se o svemu drugom može pregovarati, ali "opstanak države BiH s pravima definiranim u Ustavu za mene je prioritet“.

Izetbegović je također komentirao i najnovije poteze entitetskog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te kazao da „međunarodna zajednica mora sada jasno povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika“.

Dodao je da će međunarodna zajednica morati da kreira mehanizme kojima će kažnjavati, jer u suprotnom, „moglo bi nas sviju koštati i međunarodnu zajednicu“ s obzirom da ljudi čine sve da se zemlja oporavi, da se ide integracijski ka EU.

Istakao je da značajnijih suštinskih promjena Dejtonskog sporazuma neće biti.