Bez konačne odluke
385

Izetbegović: Konaković je bio naša uzdanica, nije trebao olako napustiti SDA

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) još uvijek nije donijelo stav o premijerskoj poziciji Elmedina Konakovića, a predsjednik stranke Bakir Izetbegović kazao je kako će to biti učinjeno u narednim satima. Istakao je da je Konaković bio uzdanica SDA i da nije trebao olako napustiti stranku.

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanja kazao kako se SDA ne obračunava s onima koji ukazuju na navodne kriminalne aktivnosti članova ove stranke, te da je Konaković sam odlučio da sam napusti stranku.

"On je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se ja lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu, čija je razvojna i budžetska komponenta jača od svih kantona. To što neko nije naplatio parking, uzimao tri posto, nije izdavao fiskalne račune i slično, time se trebaju baviti inspekcije, policija i istražni organi. Gospodin Konaković je trebao da usmjeri snagu na bitne stvari za KS, a ne da olako daje ostavku u SDA. I te stvari je trebao da raščisti sa mnom, a ne da ja iz novina saznajem šta ima da kaže", kazao je Izetbegović.

Istakao je kako je Konaković izbjegavao da se sretne s njima i da ga je Sarajlić tri puta zvao na sastanak.

Kazao je i to kako u stranci uvijek ima nekih problema, te da će je sada pred izbore "prečistiti". Naveo je kako će sve aktivnosti u vezi premijera Konakovića raditi KO SDA, te da sada nemaju nikakvih imena koja bi eventualno zamijenila Konakovića na poziciji premijera. Na kraju je poručio:

"Konaković je dobio mandat od SDA, a SDA od glasača. Treba da ga vrati, to od njega očekujemo, naročito što je kazao da nije za stranačka postavljanja. Onda neka vrati mandat koji mu je stranka dala".

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Predsjedništvo SDA danas je osudilo antibošnjačku kampanju koju vode pojedini politički akteri u BiH i regiji, te su tražili od domaćih institucija i međunarodne zajednice da ozbiljno shvate aktivnosti naoružavanja RS-a i formiranja paravojnih formacija. Također, tražili su od Vijeća ministara i entiteta da izvrše inspekcijske provjere formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama jer postoje ozbiljne sumnje da je zakon zloupotrebljen kako bi se povećale cijene više od nužnog. Predsjedništvo SDA je dalo punu podršku Ramizu Salkiću u njegovoj borbi za ravnopravnost i ljudska prava, te je pozvalo SBB i HDZ da ubrzaju svoj proces ka širenju i gradnji cesta, a ne smjeni direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića. Čestitali su Vijeću ministara BiH na usaglašavanju upitnika, te se pozvali na promjenu Izbornog zakona prije održavanja općih izbora u oktobru.