Diplomatska ofanziva
0

Izetbegović: Ključni je sastanak Palmera i opozicije, on će usmjeriti stvari

G. M.
Izetbegović nakon zajedničkog sastanka (Foto: T. S./Klix.ba)
Izetbegović nakon zajedničkog sastanka (Foto: T. S./Klix.ba)
Zajednički sastanak delegacija SDA i HDZ-a sa visokim zvaničnicima SAD-a i Evropske unije je okončan.
Podsjetimo da je delegacija SDA predvođena Izetbegovićem prva jutros održala sastanak sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Nakon toga zvaničnici su se sastali sa predstavnicima HDZ-a, a potom je održan zajednički razgovor svih strana. Nakon toga su se Palmer i Eichhorst uputili sa sastanak sa predstavnicima opozicije.

Kako saznajemo, sastanak sa opozicijom će biti održan u rezidenciji američkog ambasadora, a tamo su lideri NiP-a Dino Konaković, SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić, PDP-a Branislav Borenović, SDS-a Mirko Šarović te predstavnica Naše stranke Sabina Ćudić.

Izetbegović, koji se jutros već obraćao novinarima, ponovo je dao izjavu po izlasku sa zajedničkog sastanka.

"Mislim da je ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka, i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda Federacije i kada su uz pitanju izbor članova Predsjedništva itd”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da "ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA" da ide u tome smjeru.

"Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu", rekao je lider SDA.

Upitan da prokomentira stav SNSD-a, on je rekao da ta stranka "nije spremna na indirektni izbor".

"Odustali su tog elementa Aprilskog paketa i to sad čini problem. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Nema spremnosti da se ide u asimetriju u SDA, a sumnjam da ima i u drugim strankama”, zaključio je Izetbegović.

Izetbegović je jutos tokom prvog obraćanja rekao da misli da je rješenje blizu kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, što je jedan od osnovnih ciljeva posjete visokih zvaničnika SAD-a i EU.