|

Izetbegović kandidat za predsjednika SDA

Izetbegović kandidat za predsjednika SDA
0
N
Nezavisne novine
2.11.2006. u 10:11
0
komentara
0

dijeljenja
Izetbegović kandidat za predsjednika SDA
Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, najozbiljniji je kandidat za preuzimanje predsjedničke funkcije u ovoj stranici, potvrdio je za "Nezavisne" visokopozicionirani dužnosnik ove stranke.
"Bakir Izetbegović ima najviše izgleda da preuzme vođenje stranke. Izetbegović je osoba koja može ujediniti evidentno razjedinjenu stranku, koja je posebno uzdrmana nakon loših izbornih rezultata", kaže naš sagovornik.

Izetbegović je jučer odbio razgovarati o najavama njegova preuzimanja SDA. Sin osnivača ove stranke i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića potvrdio je da će u narednom periodu uslijediti rješavanje niza pitanja bitnih za SDA i BiH.

"Činjenica je da u stranci ima vrenja, ali mislim da nas treba ostaviti da sami u miru riješimo svoje probleme. Sve izjave date u medijima samo otežavaju situaciju i stvaraju nove probleme", kaže Izetbegović.

Naglašava da će proces rješavanja problema u ovoj stranci trajati relativno dugo, "te je stoga nezahvalno prognozirati njegov ishod".

"Možda se mi dogovorimo da branimo Tihića, da ga sačuvamo", rekao je Izetbegović.

Iako je sam Izetbegović ranije u nekoliko navrata izjavljivao da ne želi preuzeti čelnu poziciju u stranci, neki od članova užeg rukovodstva koji žele ostati anonimni cijene da Izetbegović možda i jeste zainteresovan za tu poziciju, ali ne sada, kada treba rješavati niz krupnih problema u SDA i državi. Zamjenik predsjednika SDA Adnan Terzić najavu mogućeg Izetbegovićeva izbora za predsjednika stranke nije želio komentirati.

"Licitacije s imenima nisu nam potrebne. Treba da rješavamo pitanja bitna za stranku i državu, a imena su u drugom planu", istakao je Terzić.

Irfan Ajanović, predsjednik Glavnog odbora SDA u ostavci, pak, smatra da Bakir Izetbegović nije zainteresovan za čelno mjesto u stranci.

"Neke druge stranke i tajkunsko-duhovne struje, koje žele ukloniti Tihića, traže minorne ličnosti u SDA kako bi ojačali harizmu Harisa Silajdžića. Bakir će, ako Bog da, voditi stranku, ali ne sada i to sada od njega ne bi treba tražiti niko ko mu je prijatelj i ko je dobronamjeran, a on će pomoći svakome ko dođe na čelo stranke ako tih promjena uopšte bude", kaže Ajanović. Cijeni da je Tihić sposoban čovjek koji je sasvim u reformskim procesima i koji je ustavne amandmane doveo do usvajanja.

"Da su amandmani na Ustav usvojeni, danas bi Koštunica govorio drugačije, Dodik bi bio drugačiji, sve u BiH bi bilo drugačije", naglašava Ajanović, koji je zbog koaliranja SDA i Stranke za BiH podnio ostavku na funkciju predsjedika Glavnog odbora. Predsjedništvo SDA u subotu će razmatrati inicijativu za smjenu predsjednika, zamjenika predsjednika, te petorice potpredsjednika ove stranke zbog lošeg izbornog rezultata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.