Uvredljivo ponašanje
2

Izetbegović i Zvizdić reagovali na poruke Dodika: Odnos režima u RS-u je uvreda za svakog građanina

S. M.
Predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović reagovali su na optužbe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u NSRS da su uputili "strašnu uvredu RS-u i srpskom narodu".

Dodik se referisao na pismo u kojem su Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsjetili lidere EU, šefove parlamenata država članica EU, Kongresa SAD-a i ostalih relevantnih institucija da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS žive u uslovima aparthejda.

Zvizdić i Izetbegović u odgovoru Dodiku navode kako je "svima koji su pročitali pismo jasno da nismo optužili srpski narod za ono što radi režim u entitetu RS, predvođen Miloradom Dodikom. Upravo je odnos tog režima uvreda za svakog građanina entiteta RS – Bošnjaka, Hrvata, Srbina i sve pravdoljubive ljude bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost".

Dodali su da je uvreda tjerati Bošnjake i Hrvate da slave 9. januar, dan kad je nelegalna Skupština srpskog naroda u BiH odučila da se Srbi teritorijalno odvoje od Bošnjaka i Hrvata i kad je započeto etničko čišćenje u dijela BiH.

Dodaju da je uvreda negirati genocid, vrijeđati žrtve i porodice tvrdnjama o "praznim tabutima“.

"Uvreda je vrijeđati časnog biskupa Franju Komaricu, govoriti za ezan da je 'arlaukanje', kao što je uvreda i da se Bošnjacima uskrati čak i pravo da budu narod, pa ih se nazivajući ih muslimanima želi svesti na vjersku grupu", rekli su.

Osim toga istakli su da je uvreda po pravoslavnim običajima osveštavati škole i entitetske institucije, slaviti njihove pravoslavne krsne slave, iako one pripadaju i muslimanima, katolicima, jevrejima i svim ostalim građanima.

Nadalje, navode kako je uvreda tretirati stanovnike RS-a koji nisu Srbi kao građane drugog reda oduzimanjem prava na rad u entitetskim institucijama, što je pravo zagarantovano i Ustavom RS-a.

"Uvreda je izgraditi crkvu u dvorištu Fate Orlović, kojoj je u ratu ubijen suprug i više od 20 članova porodice, i ismijavati se, kako je to Dodik radio, tvrdeći da će biti izdate sve potrebne dozvole i da crkva, uprkos sudskim presudama, nikada neće biti uklonjena", ističu Izetbegović i Zvizdić.

Dodaju da je uvreda dodijeliti entitetska odlikovanja presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku te oduzimati pravo bošnjačkoj djeci da svoj jezik zovu bosanskim, onako kako im je Ustav to zagarantovao.

"I uvreda je za svakog normalnog čovjeka pokušaj pojedinih političara, poput Milorada Dodika, da dominaciju nad ostalima i očigledan aparthejd predstavljaju kao svoje pravo. Takvi se osjećaju uskraćenim, obespravljenim, uvrijeđenim ako im se ne dopušta da drugima uskraćuju prava i da ih vrijeđaju", navodi se u odgovoru.