U zgradi Predsjedništva BiH
0

Izetbegović i Komšić upriličili prijem za Dan nezavisnosti BiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upriličili su večeras u zgradi Predsjedništva prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

U prigodnim govorima podsjetili su na 1. mart 1992. godine kada je na referendumu 64 posto građana BiH izglasalo nezavisnu BiH.

"Referendumsko pitanje sadržavalo je sve ono što je bitno i za današnju BiH - nezavisnost, ravnopravnost građana i ravnopravnost naroda. Ako samo jedno nedostaje cijela BiH ima problema. Nažalost, u sadašnjem vremenu nešto nedostaje. BiH jeste nezavisna, međutim nisu svi narodi, a ni svi građani kao pojedinci ravnopravni. Iz te činjenice proizilaze svi problemi", rekao je Komšić.

Dodao je da je u ovom trenutku najbitnije izaći iz ovog problema.

"Pred političkom generacijom kojoj je narod dao čast i povjerenje velika je odgovornost, ali istovremeno i prilika da potpuno odgovore na referendumsko pitanje", poručio je.

Izetbegović je istakao da je pred BiH i njenim građanima dovršetak demokratske izgradnje zemlje.

"BiH ima realne pretpostavke da u kratkom periodu napravi veliki napredak. Ali, šanse ćemo iskoristiti samo ako prestanemo gubiti dragocjeno vrijeme na prepirke o onome što je bilo i konačno se posvetimo dogovoru o onome što se može", rekao je Izetbegović.

Prijemu u Predsjedništvu prisustvovali su visoki zvanicnici međunarodne zajednice, predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i javnog života u BiH.