BiH
73

Izetbegović i Erdogan u Ankari razgovarali o odnosima BiH i Turske

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se večeras u Ankari sa premijerom i izabranim predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

U dužem razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj te o odnosima dvije zemlje, stoji u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Izetbegović je čestitao Erdoganu na izboru za predsjednika Republike Turske, izrazivši nadu da će tokom njegovog predsjedničkog mandata Turska nastaviti da ostvaruje političke i ekonomske uspjehe koje je ostvarivala u protekloj deceniji i koji su joj vratili snagu i poziciju na svjetskoj sceni.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je unapređenju ekonomske saradnje i ubrzavanju procesa oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je ocjenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske izuzetno dobri i da se konstatno intenzivira saradnja na svim poljima.

Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni napori na povećanju turskih investicija u Bosni i Hercegovini, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća, stoji u saopćenju.

Erdogan je istakao da Turska posebnu pažnju pridaje euroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju naše zemlje, te da će nastaviti na sve načine da pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koje finansiraju Turska državna agencija za međunarodni razvoj TIKA i druge turske vladine institucije, kao i turski privatni sektor.

Izetbegović je zahvalio Erdoganu za svesrdnu podršku Turske našoj zemlji na političkom i ekonomskom planu, posebno pozdravljajući odluke turske vlade da potakne privatne investicije u BiH, te je od Erdogana zatražio još intenzivniji angažman na tom planu.

Izetbegović je također zahvalio za nesebičnu materijalnu i finansijsku pomoć Turske za projekte oporavka i obnove u više od 50 općina u cijeloj Bosni i Hercegovini, zatraživši da se težište pomoći stavi na obnovu stambenog fonda u pogođenim područjma.

Izetbegović će sutra prisustvovati svečanoj ceremoniji inauguracije Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika Republike Turske, saopćeno je iz kabineta Bakira Izetbegovića.