{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović i Erdogan u Ankari razgovarali o odnosima BiH i Turske

27.8.2014. u 21:16
73
183
Izetbegović i Erdogan u Ankari razgovarali o odnosima BiH i Turske
73
Izetbegović i Erdogan u Ankari razgovarali o odnosima BiH i Turske
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se večeras u Ankari sa premijerom i izabranim predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
U dužem razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj te o odnosima dvije zemlje, stoji u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Izetbegović je čestitao Erdoganu na izboru za predsjednika Republike Turske, izrazivši nadu da će tokom njegovog predsjedničkog mandata Turska nastaviti da ostvaruje političke i ekonomske uspjehe koje je ostvarivala u protekloj deceniji i koji su joj vratili snagu i poziciju na svjetskoj sceni.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je unapređenju ekonomske saradnje i ubrzavanju procesa oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je ocjenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske izuzetno dobri i da se konstatno intenzivira saradnja na svim poljima.

Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni napori na povećanju turskih investicija u Bosni i Hercegovini, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća, stoji u saopćenju.

Erdogan je istakao da Turska posebnu pažnju pridaje euroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju naše zemlje, te da će nastaviti na sve načine da pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koje finansiraju Turska državna agencija za međunarodni razvoj TIKA i druge turske vladine institucije, kao i turski privatni sektor.

Izetbegović je zahvalio Erdoganu za svesrdnu podršku Turske našoj zemlji na političkom i ekonomskom planu, posebno pozdravljajući odluke turske vlade da potakne privatne investicije u BiH, te je od Erdogana zatražio još intenzivniji angažman na tom planu.

Izetbegović je također zahvalio za nesebičnu materijalnu i finansijsku pomoć Turske za projekte oporavka i obnove u više od 50 općina u cijeloj Bosni i Hercegovini, zatraživši da se težište pomoći stavi na obnovu stambenog fonda u pogođenim područjma.

Izetbegović će sutra prisustvovati svečanoj ceremoniji inauguracije Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika Republike Turske, saopćeno je iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: