Još jednom ih pozvali
318

Izetbegović i Efendić odbili Konakovićev poziv, iz NiP-a kazali da bježe od odgovornosti

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što su Bakir Izetbegović (SDA) i Semir Efendić (SBiH) odbili poziv na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, koji je uputio Elmedin Konaković (NiP), iz NiP-a su poručili da je stranačke interese i sujetu potrebno ostaviti po strani.
Iz Naroda i pravde ističu da snažno podržavaju svaku ideju okupljanja, saradnje i međusobne podrške Bošnjaka iz regiona te u tom smislu iskazuju podršku lideru svoje stranke i ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

"Najavljeni radni sastanak ključnih političkih lidera Bošnjaka iz regiona vidimo kao priliku za međusobno upoznavanje, razgovor o ključnim izazovima sa kojima se svi danas susrećemo te pokušaj kreiranja zajedničkog odgovora na te izazove", kažu iz NiP-a.

Dodaju da na različite primjedbe gledaju isključivo kao na pokušaj bježanja od odgovornosti.

"Podsjećamo da je Narod i Pravda i u vrijeme dok je djelovala kao dio opozicije uvijek pokazivala spremnost da preuzme odgovornost i odazove se na ovakve i slične pozive ako su oni bili od koristi za državu i naš narod. Predstavnici Naroda i Pravde učestvovali su i u nizu razgovora uoči Općih izbora 2022. sa ciljem da se iznađu zakonska rješenja koja bi omogućila rješavanje nekih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini", ističu.

Navode i da su se odazvali pozivu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kada je primarni razlog okupljanja bila Srebrenica i položaj Bošnjaka u tom gradu i cijelom bh. entitetu RS.

Tada su, kažu, pokazali da populizam i skupljanje jeftinih političkih poena neće staviti ispred interesa države i naroda staviti interese stranke i pojedinaca.

"Zakazani radni ručak nastavak je okupljanja i njemu su već prethodili slični sastanci u Podgorici i Zagrebu. Vjerujemo da je sada vrijeme da Sarajevo kao grad i Bosna i Hercegovina kao matica pokažu da su spremni preuzeti odgovornost i biti dobri domaćini. Još jednom ukazujemo na važnost da se ovakvi kontakti uspostavljaju i održavaju, posebno u itekako izazovnim okolnostima i za državu BiH i za naš narod", poručuju iz NiP-a.

Na kraju su još jednom uputili poziv ključnim političkim akterima na okupljanje.

"Odazivanjem jasno pokazujemo da sitne stranačke interese i sujete možemo ostaviti po strani kada se radi o vitalnim interesima. Lideri Naroda i Pravde odazvat će se i ovom kao i svim prethodnim sastancima", zaključuju.

Sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona bit će održan 12. aprila.