Posjeta Sarajevu
150

Izetbegović: Grabar-Kitarović mi je rekla da se Hrvatska ne želi miješati u unutrašnje stvari BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prenio je stav predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako se susjedi ne žele miješati u unutrašnje stvari BiH.

Izetbegović je rekao kako nije zadovoljan dinamikom rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje.

"Nema pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara decenijama. Insistirao sam na pitanjima granice, potrošnje vodenog resursa iz Buškog jezera, ogromne imovine BiH u Hrvatskoj koja nije vraćena i pelješkog mosta“, rekao je Izetbegović.

On je dodao kako će BiH će rado pomoći kada je riječ o rafineriji Bosanski Bord, te da nema potrebe da Hrvatska to pitanje rješava sa entitetom RS.

"Insistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pozvao sam na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama", rekao je Izetbegović.

On je predsjednici Hrvatske predao pismo EU od 29 septembra 2017. godine u kojem je navedeno kako je EU imala dezinformaciju o tome da je sa BiH "dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta".

Podsjetio je na izjavu predsjednice Hrvatske o navodnim teroristima u BiH i prokomentarisao da takve stvari nanose štetu BiH.