{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Evropa ne pripada samo hrišćanima, već i muslimanima

F
21.10.2017. u 13:30
40
268
Izetbegović: Evropa ne pripada samo hrišćanima, već i muslimanima
40
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Evropa ne pripada samo hrišćanima budući da je hrišćanstvo stiglo u Evropu nekoliko vijekova prije islama sa istog mjesta.
On je na tribini "Bošnjaci - evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma" istakao da bi islamofobija, koja je samo dio ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopćila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena.

"Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su unijeli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, hemiji, biologiji, filozofiji, muzici - jer kako bi jazz i rock gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da muslimani moraju naći odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je IDIL-u cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta, ali oni su apsolutna manjina u islamskom svijetu i tiha većina treba da nađe odgovor.

Profesorica Fahira Fejzić-Čengić rekla je da Bošnjaci kao stari evropski narod nikada u svojoj historiji nisu imali ekstremnih ideja, ideologija i političkih partija, a to im se neprestano spočitava.

Tribinu je organizirala Asocijacija "Fatma".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: