Miješanje Moskve
192

Izetbegović: Drska je izjava ruskog ambasadora da BiH ne bi trebala u EU

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine nazvao je predsjednik Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova koji smatra da BiH ne bi trebala ući u Evropsku uniju.

Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu Nacionalu, u kojem je opširno analizirao političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Ruski ambasador Igora Kalabuhova je u autorskom tekstu za banjalučki "Glas Srpske" 7. maja sugerisao kako bi građani BiH trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji.

"BiH se opredijelila za članstvo u EU i u NATO-u, i to konsenzusom u kojemu su sudjelovali i predstavnici Srba iz Republike Srpske. Konkretno, Dodikovi ljudi, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo. Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja”, odgovorio je Izetbegović.

Iako je Moskva ranije podržavala aspiracije BiH ka članstvu u EU, nakon ruske agresije na Ukrajinu i uvođenja žestokih sankcija Zapada, Rusija sada želi opstruisati euroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih i BiH.