BiH
22

Izetbegović: Dogovorili smo se o akcizama; Šarović: RS ne želi plavi dizel

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U zagradi Predsjedništva BiH u četvrtak je održan sastanak koalicionih partnera na državnom nivou kojem su prisustvovali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Nakon sastanka medijima su se obratili Izetbegović, Šarović i Radončić.

"Pomaci se vide. Danas je bio dobar sastanak. Dogovirili smo se u vezi sa akcizom. Ovo sa pravilnikom lijekova je prošlo. Razgovarali smo o budžetu, nekim kadrovskim pitanjima, graničnom prelazu kod Bratunca koji je potreban građanima BiH. Što se tiče akciza, riječ je o starim rješenjima u vezi nafte i naftnih derivata s tim da nsimo uspjeli da ubacimo plavi dizel", rekao je Izetbegović.

Ministar Šarović je precizirao da je problem plavog dizela baziran u Republici Srpskoj.

"Plavi dizel ne želi Vlada Republike Srpske, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija. Oni se odriču više desetina miliona podrške za poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini. Zato je upitno da li će ikada biti plavog dizela kao što ga imaju sve zemlje regiona", objasnio je Šarović.

Fahrudin Radončić kazao je da je na sastanku postignuta visoka saglasnost, da će u tom smislu stvari ići u najboljem redu i da će budžet biti usvojen na najbrži mogući način.