U čast komesara Varhelyia
744

Izetbegović, Dodik i Čović na večeri kod Sattlera, na stolu brojne političke teme

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Izetbegović dolazi na večeru (Foto: I. Š./Klix.ba)
U rezidenciji šefa Delegacije Evropske unije Johanna Sattlera održava se radna večera u čast komesara EU Olivera Varhelyia, a prisutna su i trojica bh. političkih lidera.

Na večeru su pozvani predsjednik SDA Bakir Izetbegović, lider SNSD-a Milorad Dodik i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović. Na stolu će se sigurno naći brojne političke teme, od izborne reforme do deblokade državnih institucija.

Ovaj događaj na nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s Varhelyiem najavio je Dodik.

"Spremni smo da radimo na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa. Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore", kazao je Dodik.

Varhelyi je danas kazao da će BiH ostati bez značajne finansijske pomoći ukoliko se blokada nastavi.

"Dozvolite mi da na samom početku naglasim vrlo jasnu i kredibilnu perspektivu BiH. U tom kontekstu su poduzeti vrlo važni koraci, uključujući i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što otprilike predstavlja neku zacrtanu mapu puta budućeg članstva BiH u EU. Naglasio bih da postoji i puno toga što tek treba da bude urađeno", rekao je on.