Usaglasili izjavu
4

Izetbegović, Dodik i Čović dogovorili principe vlasti, ali još ništa od podjele resora

Klix.ba
Izetbegović, Dodik, Čović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izetbegović, Dodik, Čović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, usaglasili su izjavu o principima vezanim za formiranje vlasti na državnom nivou, ali na večerašnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH nisu načinili drugi korak i razgovarali o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

To je u izjavi za novinare nakon sastanka potvrdio Čović kazavši da je Izetbegović, kada se bude razgovaralo o podjeli resora, tražio da bude prisutna delegacija SDA.

"Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usaglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali", objasnio je Čović.

Upitan da li je u navedenoj izjavi NATO put BiH, Dodik je odgovorio negativno kazavši da to on neće prihvatiti, jer postoji rezolucija NSRS. NATO je, kaže, samo želja SDA.

"Vijeće ministara je stvar ustava i zakona i nakon izbora su jasne procedure. Mislim da smo usaglasili da tri ministarstva pripadaju Bošnjacima, tri Srbima, tri Hrvatima. Do sada je predsjedavajući bio Bošnjak i opet su imali tri ministarstva isti princip treba da važi i sada", kazao je Dodik.

"Ako neko misli da ponovo otvara neka druga pitanja onda neće biti ni Vijeća ministara. Nećemo dozvoliti ni imenovanje predsjedavajućeg bez dogovora o Vijeću ministara. Ja sam mislio da to trebao završiti prije dolaska evropskog komesara Johannesa Hahna, ali evo vjerovatno od toga neće biti ništa, jer to procedure ne dozvoljavaju", kazao je Dodik.

Izetbegović je rekao da su danas usaglasali principe djelovanja u sljedeće četiri godine.

"Mislim da smo napravili dobar korak, preostaje dogovor u vezi resora i bit će nastavljen na nivou delegacija već iduće sedmice. U izjavi pišu bitne stvari za ovu zemlju - ekonomija, integracijski procesi svi, a nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, dopustite nam da tu stvar riješimo. Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, pustite da nas da nađemo tu rješenje, dajte nam još vremena", rekao je on.

Upitan je da li će biti Vijeće ministara BiH formirano do kraja marta.

"Ako Dodik kaže da ne može onda je vjerovatno u pravu, što se tiče nas iz SDA može odmah sutra. Svi su dobrodošli i pozvani, mislim na bh. stranke, SDA će prepustiti poneku fotelju. Danas smo napravili korak, nije bilo lako ga napraviti, trebalo je sedam dana. Sve će ići kako to kod nas ide, presporo i do sada su bile krize, nadam se da ćemo uspjeti to u rokovima riješiti kao prošle godine kada je bilo 31. marta", kazao je Izetbegović.