Privredna saradnja
234

Izetbegović dobio poziv za službenu posjetu Indoneziji krajem augusta

Piše: S.H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dobio je službeni poziv predsjednika Indonezije da posjeti tu zemlju 28. augusta.

Kako saznajemo Izetbegović je prvobitno dobio poziv za službenu posjetu predsjedniku Indozenije 25. augusta, ali je taj termin otpao zbog obaveza Izetbegovića u našoj zemlji.

Ipak, aktivnošću ambasade BiH u Indoneziji dogovoren je termin pojete za 28. august. Zanimljivo je da će Bakir Izetbegović biti prvi član Predsjedništva BiH u službenoj posjeti Indoneziji, još od 1992. godine, kada je njegov otac, Alija Izetbegović posjetio tu zemlju.

Posjeta Indooneziji može biti veoma važna za BiH u privrednom smislu, s obzirom na neiskorišteni potencijal kada je u pitanju izvoz bh. proizvoda u tu zemlju.

Nedavno je ambasadorica Indozenije u BiH Amelia Achmad Yani posjetila kompaniju "Solana" u Tuzli te je dogovoreno da Indonezija uveze 17.500 tona soli iz Tuzle u vrijednosti od 28 miliona eura.

Broj turista iz BiH u Indoneziji iznosio je oko 930 u 2017.godini i već je u porastu od 30 posto u odnosu na 2016., a ove godine predviđamo da će se broj turista povećati za dodatnih 30 posto u odnosu na prošlu godinu, obzirom da nekoliko aviokompanija dolaze u Sarajevo i direktno lete za Indoneziju preko Dubaija, Istanbula ili Dohe.

Treba istaći da je indonezija nakon rata u našu zemlju investirala u određeni broj projekata, a između ostalog i finansirali su izgradnju Istiklal džamije u sarajevskom naselju Otoka.

U Indoneziji danas živi oko 250 miliona stanovnika. Putovanje na relaciji Džakarta - Sarajevo traje 14 sati. Predsjedništvo BiH treba uskoro zvanično da potvrdi ovu posjetu.