Optimističan stav
654

Izetbegović: Do 2025. godine na putu u EU možemo prestići države koje su trenutno ispred nas

Piše: S. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon današnjeg predstavljanja Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan u Strazburu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za Klix.ba je prokomentarisao kako nova strategija našoj zemlji ostavlja mogućnost učešća u otvorenoj trci na putu ka EU.

"Pozdravljam donošenje nove Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan. Strategija predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji. Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. godine učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU", uvjeren je Izetbegović.

On je za Klix.ba poručio i da je na političkim liderima u Bosni i Hercegovini da period koji je pred njima iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima.

"Veoma važnim smatram što će u skorije vrijeme posebna pažnja biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo", istakao je član Predsjedništva BiH.

Jednako bitnim smatra i to što je u Strategiji istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.