BiH
169

Izetbegović: Dan izricanja presude Karadžiću nije slučajno odabran

Piše: E. G.
Na dan obilježavanja 18. godišnjice srebreničkog genocida i dan ukopa 409 ubijenih Srebreničana u Potočarima, Žalbeno vijeće sudije Theodora Merona izreći će presudu po žalbi Tužilaštva na odluku da se Radovan Karadžić oslobodi odgovornosti za genocid u sedam bosanskohercegovačkih gradova.

Teško je povjerovati da je datum sasvim slučajno odabran, bez obzira na tvrdnje iz Haga da se presude izriču onda kada su spremne, kao što je teško povjerovati da presuda nije mogla biti izrečena neki drugi dan. ICTY je sasvim sigurno upoznat o značaju sutrašnjeg datuma. Bez obzira na to kakva odluka bila, datum njenog izricanja je u najmanju ruku neprimjereno odabran.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da ne vjeruje u slučajni odabir datuma za saopćavanje odluke suda.

"Ne, ne vjerujem da je to slučajno odabran datum. Nadam se dobrom ishodu i da nećemo ponovo biti nesretni tog 11. jula", kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li je išta učinio kako bi još jednom podsjetio Tribunal na značaj tog datuma, odnosno šta on predstavlja u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je kazao da je sve učinjeno.

"Mi imamo gore prisutne oficire za vezu od početka i činimo sve da se istina sazna, da se dostave potrebni dokumenti. Kao što rekoh, nadam se da će nam bar ta presuda u nekoj mjeri razvedriti taj dan", kazao je Izetbegović.

Pretresno vijeće sudije O-Gon Kwona 28. juna 2012. godine nakon okončanja dokaznog postupka je zaključilo da nije predočeno dovoljno dokaza koji bi mogli dovesti do osuđujuće presude na osnovu tačke kojom se Karadžića teretilo za genocid počinjen 1992. godine u općinama Bratunac, Foča, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. Nakon toga uložena je žalba Tužilaštva.