Lider SDA
600

Izetbegović: Da li je nelegitiman Hrvat onaj koji se nije ogriješio od BiH i svoje komšije?

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentirao je pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izražavajući optimizam da će posljednji iskorak u postizanju dogovora ipak biti postignut.

To se mora dogoditi, kaže Izetbegović, jer se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju popraviti, a političari te odnose moraju relaksirati i onda će se doći u situaciju da se napravi finalni korak kada je u pitanju postizanje dogovora.

"Svi će morati odustati od maksimalističkih ciljeva, a kada kažem da je napravljeno devet od deset koraka mislim na važne dogovorene stvari koje neće biti 'bačene u vodu'. Neki od njih će već sada proći, poput pitanja osiguranja integriteta izbornog procesa oko čega je dogovor napravljen i nema razloga da ga ne usvojimo", kaže Izetbegović.

Na optužbe lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića da je "izigrao Mostarski sporazum", Izetbegović odgovara da je on pristao na to da će se pokušati naći model za "legitimno predstavljanje", što je pitanje aktuelno već 15 godina i o čemu se s međunarodnim predstavnicima pokušava naći dogovor.

"Ali preuzeti obavezu da ću s Čovićem riješiti to pitanje je nerealna stvar i niko to nije mogao očekivati, ali smo mogli raditi na tom modelu i ne gubiti vrijeme. Izgubili smo vrijeme jer HDZ nije izašao u susret našem zahtjevu da se popune ministarstva u Vladi Federacije BiH. SDA je u jednom trenutku ostala bez tri ministra", kaže Izetbegović.

Kada je u pitanju legitimno predstavljanje, Izetbegović postavlja pitanje ko su to legitimni predstavnici jer su bivši premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić haški zatvorenici osuđeni za ratne zločine.

"Da li su legitimni samo oni kojima su ovi ljudi bili vođe u jednom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, da li je nelegitiman Hrvat koji se nije ogriješio od BiH i svoje komšije, koji je bio pripadnik Armije RBiH? Zato se borim za poziciju Srba i Hrvata, pa i Bošnjaka u odnosu na ono što je radila vojska Fikreta Abdića za njihovu predstavljenost i poziciju u ovom društvu. Ne možemo njih ostaviti po strani, ja to dozvoliti neću", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o učesnicima pregovora, ultimatumima, zahtjevima, daljnjem procesu, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

Kompletan intervju pogledajte u nastavku: