BiH
98

Izetbegović: Čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici, da se ne ponovi

Anadolija
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć je u Londonu prisustvovao programu povodom obilježavanja „Dana sjećanja na Srebrenicu“, a tom prilikom je kazao da se sjećanje na genocid u Srebrenici mora čuvati, jer se u protivnom takve strahote mogu ponoviti i negdje drugo.

Ukazujući na važnost sjećanja na genocid u Srebrenici, Izetbegović je kazao da će se naredne godine obilježavanje 20. godišnjice organizirati, ne samo u BiH, već u cijeloj Evropi.

"U svijetu se i dalje dešavaju genocidi poput onog u Srebrenici. Današnji ratovi se vode sa još razornijim oružjima, pa su i posljedice zastrašujuće. Zastrašujuće stvari koje su se u prošlosti desile u Ruandi i Bosni, danas se dešavaju u nekim dijelovima islamskog svijeta. Šta mi možemo uraditi? Moramo raditi na zaustavljanju ratova. Jasno je da Ujedinjene nacije i drugi nemaju dovoljno odlučnosti. Najjače države svijeta imaju najveće odgovornosti za dešavanja u svijetu“, kazao je Izetbegović.

Osvrnuvši se i na napetosti i nemire između Palestine i Izraela, Izetbegović je kazao da je Gaza godinama meta izraelskih napada, a da se svijet počeo navikavati na nasilje Izraela. Dodao je da je neophodno hitno iznaći rješenje izraelsko-palestinskog pitanja i omogućiti stanovnicima Gaze i drugih mjesta da žive u miru.

Komentirajući predstojeće predsjedničke izbore u Turskoj, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će narod te zemlje izabrati najboljeg kandidata.

"Uvjeren sam da će Turci izabrati najboljeg, a oni znaju ko je to“, kazao je Izetbegović.

Osvrnuvši se i na predstojeće opće izbore u BiH, Izretbegović je podsjetio da će biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BIH.

"Protekle četiri godine su bile uspješne. Nadam se da će i četiri naredne biti uspješne“, kazao je Izetbegović.