Iznenađen postupanjem
94

Izetbegović: Bolje da sam na sastanku sa Čovićem i Dodikom bio ja umjesto Lajčaka

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je kako je začuđen ponašanjem predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i njegovim insistiranjem da se formira Vijeće ministara BiH prije nego se riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

Na pitanje novinara o tome da li je sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH otkazan zbog toga što HDZ nije imao namjeru ponuditi ništa novo, Izetbegović je odgovorio da bi se moralo prvo pogledati šta nudi HDZ BiH.

"Iz izjava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića reklo bi se da nema tu ništa novo. Osim što je tu nova spremnost HDZ-a da krene u rekonstruisanje federalnog dijela vlasti bez tvrdog uslova da prvo idu izmjene Izbornog zakona BiH. Kako sam mogao da pročitam između redova, oni su tražili da se usvoje neki principi i da se preuzmu neke konkretnije obaveze, a da neće insistirati na samim izmjenama zakona. Međutim, nisam siguran. To je ono što se čita između redova", rekao je Izetbegović.

Istakao je da su razlozi za odgađanje sastanaka delegacija SDA i HDZ-a personalne prirode te da je on imao svoje razloge zbog kojih jutros nije mogao otići na sastanak. Kako kaže, sastanak će najvjerovatnije biti održan početkom iduće sedmice.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je kako se bezuvjetno treba formirati Vijeće ministara BiH, a da se tek nakon toga treba rješavati pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a. Tim povodom Izetbegović je rekao da je začuđen ponašanjem Dragana Čovića.

"On to uporno ponavlja, a mi smo to odbili deset puta. Čović sada ponovo tvrdi da je to najmudrija opcija. Ja toliko mudar nisam", kazao je Izetbegović dodajući kako se stav SDA o ovom pitanju neće promijeniti.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

U medijima je jučer objavljena informacija o sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s ministrom vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OSCE-a Miroslavom Lajčakom. Čović i Dodik su zajedno otputovali u Bratislavu kako bi ručali s Lajčakom.

"Nisam bio pozvan na taj sastanak. Mislim da bi bilo bolje da sam na sastanku umjesto Lajčaka bio ja. U BiH nikad nije dobro kad se sastaju samo dvojica. Čović je svojevremeno vrlo nervozno reagovao kada sam sjeo s Dodikom i riješio problem Mehanizma koordinacije", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da je Čović jedno vrijeme bio veoma ljut zbog tog sastanka te da ga zbog toga čudi kako pristaje ići na sastanke udvoje, odnosno bez treće strane. Još jednom je podvukao da se u slučaju ANP-a mora poštovati Ustav BiH, svi usvojeni zakoni i strategije.

Kako kaže, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava bit će minimum ispod kojeg SDA neće ići kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Unutar njega se mogu naći rješenja za koja su zainteresirani politički predstavnici Hrvata u BiH. Tome smo se znali približiti kroz Aprilski paket. Ovo je neophodno i izvan tog okvira mi ništa nećemo prihvatiti", rekao je Izetbegović.