BiH
28

Izetbegović: BiH napravila vrijedan doprinos NATO misiji u Afganistanu

FENA
Bosna i Hercegovina je pokazala posvećenost vrijednostima NATO-a na najkonkretniji mogući način - šaljući vojnike da služe pod komandom NATO-a u Afganistanu, istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom obraćanja na NATO samitu u Velsu u Velikoj Britaniji.

On je ocijenio da BiH, kao zemlja koja je od NATO-a dobila značajnu sigurnosnu pomoć, smatra da je njena odgovornost aktivno učestvovati u operacijama kolektivne sigurnosti pod vodstvom NATO-a.

Izetbegović podvlači da je BiH mala zemlja s ograničenim resursima, ali vjeruje da je napravila vrijedan i kredibilan doprinos NATO misiji u Afganistanu.

"Naša sposobnost da doprinesemo operacijama koje NATO vodi izgrađena je na naporima koje smo uložili u reformu odbrane. Ovaj kompleksan i tekući proces snažno je podržan od NATO-a u cjelini, kao i od njegovih individualnih članica i partnera na bilateralnoj osnovi. Reformu odbrane smo pokrenuli da bi omogućili integraciju naše zemlje u NATO. Vodeći princip bila je želja da budemo kredibilan partner NATO-u", kazao je on.

Ocjenjuje da je to urodilo plodom, dajući BiH sposobnosti za doprinos koje su relevantne za današnje sigurnosno okruženje.

Učešće u Međunarodnoj misiji snaga sigurnosne podrške u Afganistanu (ISAF), smatra Izetbegović, podstaklo je BiH da ubrza reforme u područjima kao što su interoperabilnost, obuka za podršku mirovnim operacijama, logistika, javne nabavke, civilno-vojna saradnja, upravljanje ljudskim resursima i obuka oficira.

Kao rezultat napretka koji je BiH ostvarila na svim tim frontovima bila je u mogućnosti da doprinese ISAF-u na mnogo načina. Od 2009. do danas 433 pripadnika Oružanih snaga BiH su aktivno učestvovali u ISAF-u.

"Naša pješadijska jedinica osiguravala je dansku vojnu bazu u provinciji Helmand. Naši vojni policajci izvodili su operacije u partnerstvu sa bataljonom vojne policije Sjedinjenih Američkih Država. Vršili smo artiljerijsku i vojno-policijsku obuku afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga i donirali im značajne količine oružja. Smatramo da je to respektabilan rezultat koji predstavlja dobru osnovu za naš budući doprinos", istaknuo je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je unutar BiH postojao puni politički konsenzus za učešće u ISAF-u. Naravno, dodao je on, sve to BiH nije uradila sama. Imala je veliku podršku i pomoć.

Podvukao je zahvalnost zemljama koje su podržale BiH, ne samo pružajući pomoć u logistici i obuci, već pokazujući vjeru u našu zemlju.

"Čast je dobiti takvo povjerenje. To povjerenje ohrabrilo nas je da nastavimo i intenziviramo napore na reformi odbrane. Pred nama je mnogo izazova. Odlučni smo u namjeri da te izazove prevaziđemo i nastavimo biti cijenjen i vrijedan partner NATO-a. Vjerujemo da su naš nastup i naši rezultati pokazali da ciljana podrška manjim partnerima može dati direktne koristi u vidu operativnih sposobnosti za angažman u međunarodnim misijama", kazao je on.

Naveo je da su kroz angažman u Afganistanu i drugdje Oružane snage BiH postigle institucionalno i profesionalno usavršavanje, razvijajući specijalizirane sposobnosti i kapacitete za podršku međunarodnim mirovnim i sigurnosnim operacijama.

Izetbegović podvlači da je članstvo u NATO-u strateški cilj BiH. Naglasio je da je BiH država sa složenim ustavno-pravnim poretkom u kojem se sve odluke iz oblasti odbrane i vanjske politike donose konsensuzom, te da u BiH postoji održiv dugoročni konsenzus o provođenju potrebnih aktivnosti za prijem u NATO.

Podvukao je da su značajni rezultati koje je BiH postigla u čitavom nizu segmenata rezultirali unaprjeđenjem ukupnih sposobnosti u sistemu odbrane. U NATO integracijski proces uključene su skoro sve institucije BiH.

"Napredak koji smo postigli u ispunjavanju tehničkih ciljeva pokazuje našu predanost i rastući kapacitet za interoperabilnost s NATO saveznicima i partnerima. Nastavit ćemo da doprinosimo NATO-vim operacijama kao partner koji može ponuditi i angažovati vrijedne sposobnosti. Iz vlastitog iskustva smo svjesni da je dugoročna posvećenost zemalja kontributora nužna kako bi se osiguralo da postignuti napredak u Afganistanu bude održan i konsolidovan u narednim godinama", istaknuo je.

Izetbegović je najavio da će BiH nastaviti angažman u Afganistanu doprinoseći, u mjeri u kojoj to dozvoljavaju njeni resursi i sposobnosti, NATO-voj misiji "Odlučna podrška" za obuku, savjetovanje i pomoć afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama kako bi nastavila graditi kapacitete da u potpunosti preuzme sigurnost svoje zemlje u svoje ruke.

"Znamo da je ovo mukotrpan zadatak za koji treba vremena i koji se može ispuniti samo putem međusobnog poštivanja i razumijevanja. Pozivamo sve strane u Afganistanu da se uključe u ovaj proces kako bi ostvarili ono što građani Afganistana žele - mir, sigurnost i prosperitet za sebe i za svoju djecu", naglasio je on.

Izetbegović se u konačnici zahvalio za doprinos koji su vlade članice NATO-a i NATO u cjelini uložile u postizanje i očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH, te izrazio nadu u nastavak tog razumijevanja i podrške.