Film o NATO savezu u BiH
0

Izetbegović: "BiH ima samo jedan put"

FENA
Bakir Izetbegović daje izjavu novinarima(Foto: Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović daje izjavu novinarima(Foto: Sarajevo-x.com)
U povodu 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kinu Obala Meeting Point u Sarajevu u utorak uvečer upriličena je projekcija dokumentarnog filma "Od očuvanja mira do partnerstva", koji opisuje vrlo izazovnu ulogu koju je NATO savez imao dosad u Bosni i Hercegovini.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general David Enyeart kazao je tim povodom novinarima da je 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vrlo važan period za BiH.

"Ukoliko pogledate prije samo pet godina, ovdje su bile dvije vojske. Sad imate jednu vojske, jedan lanac komandovanja, a na čelu je Ministarstvo odbrane. Mi smo ovdje da gledamo u budućnost, a dokumentarni film 'Od očuvanja mira do partnerstva' govori o NATO-u - šta se dešavalo, gdje smo bili i u kom pravcu idemo", kazao je on.

Večerašnjoj projekciji dokumentarnog filma prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je naglasio da je godišnjica Dejtona ujedno i dan kad je preminuo Richard Hoolbruke, mirovni posrednik za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

"Njegova energičnost, kreativnost i upornost pomogla je Bosni i Hercegovini i njenim građanima da dobijemo mir. Naša historija će sigurno zapamtiti Richarda Holbrooka", kazao je Izetbegović.

U povodu 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma on je naglasio da Bosna i Hercegovina ima samo jedan put, kojim može ići brže ili sporije. To je put ka integracijama, prije svega prema NATO savezu, potom i prema EU.