{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: BiH ima pravo na otvoreno more i to ćemo pravo zaštiti

F
23.4.2018. u 19:42
414
322
Izetbegović: BiH ima pravo na otvoreno more i to ćemo pravo zaštiti
414
Izetbegović: BiH ima pravo na otvoreno more i to ćemo pravo zaštiti
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Ističe se da je Republika Hrvatska zvanično više puta o tome obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića. Taj stav je, naglašeno je u saopćenju, potvrdio prošle godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost. I o tome je Republika Hrvatska obaviještena.

Podsjećaju da su vlasti Republike Hrvatske također krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom.

"Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama", navodi se u pismu Evropske komisije.

Uprkos svim upozorenjima, Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će obavijestiti o tome Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: