Novi problem?
11

Izetbegović: Ako ne dogovorimo simetriju Doma naroda FBIH i Vijeća naroda RS idemo na Ustavni sud

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U sjedištu Stranke demokratske akcije u Sarajevu održan je susret članova Predsjedništva SDA. Nakon sastanka, predsjednik SDA Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio nekoliko zaključaka.

Pored ponovljenih zaključaka koji su danas izneseni nakon susreta sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, delegacijom Islamske zajednice i predstavnicima NVO-a, Izetbegović se dotakao i drugih aktuelnih političkih pitanja u zemlji, posebno onih koji se tiču izbornog zakona.

"Ako ne usvojimo novi Izborni zakon to je loša poruka za Evropu. Na nama je da pokušamo naći rješenje i nije kasno sve do kraja septembra, a ne 7. maj", rekao je Izetbegović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"HNS i Čović bi htjeli da oni određuju pravila igre i da četiri stranke u Federalnom parlamentu nemaju pravo na svoj stav sa 60 posto poslanika u tom parlamentu. Problem Ljubićeve apelacije se svodi na to da se jedan ili dva predstavnika u Domu naroda FBiH budu naprimjer iz zapadne Hercegovine, a ne iz Goražda. Dakle dva od njih 17. To je problem tog nivoa", rekao je Izetbegović.

On smatra da državu trese puno veći problem od onog koji se trenutno pokušava rješiti.

"Problem asimetrije Vijeća naroda u RS i Doma naroda FBiH je daleko bitnije za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju. Na rješenju tog problema mi insistiramo već 15 godina i dobro je što imamo zajednički stav o puno bitnijem pitanju od Ljubićeve apelacije. Ako ne uspijemo sada riješiti to onda idemo preko Ustavnog suda. Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu", rekao je Izetbegović dodaviš kako neće "zakivati", ali da će insistirati na rješavanju problema.

Izetbegović kaže da zbog toga 13 posto Bošnjaka u RS nema približno pravo kakvo ima tri posto Srba u Federaciji BiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada je u pitanju njegovo neprisustvo na Mostarskom sajmu, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da se to desilo jer je Dragan Čović to želio.

"Dobio sam običnu pozivnicu koju dobije hiljade drugih. Predsjedništvo je pokrovitelj, a na njoj to nije stajalo. Nisam bio upoznat s protokolom. To su stvari koje su namjerno urađene. Nije bilo druge nego neodazvat se", rekao je Izetbegović.