Problemi sa skenerom
5

Izdavanje elektronskih kartica i dalje obustavljeno iako sve ambulante u KS imaju čitače

Piše: Dž. Č.
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica u Kantonu Sarajevo (KS) koje je obustavljeno od februara zbog poteškoća u korištenju skenera te uvođenja dodatnih izmjena u načinu funkcioniranja ove zdravstvene legitimacije, još nije počelo iako su u svim ambulantama instalirani neophodni čitači kartica.

Kako saznajemo iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, izdavanje e-kartica bit će nastavljeno nakon zvaničnog tumačenja Federalnog ministarstva zdravstva izmjena uputstva o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije.

Osigurano dovoljno skenera

Distribucija skenera za očitavanje e-kartica je završena i sve zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost pristupa integralnom informacionom sistemu su dobile dovoljan broj skenera.

"Neophodne komunikacije za funkcionisanje sistema su riješene, a upravo je u toku i velika obnova hardverske infrastrukture, nakon koje će biti dugoročno riješene nadolazeće potrebe za hardverskim resursima", kazali su nam iz Zavoda.

S druge strane, rezultati i benefiti korištenja elektronskih recepata su čak i prevazišli očekivanja svih učesnika u sistemu zdravstvene zaštite, a posebno je do izražaja došla primjena tromjesečnog elektronskog recepta, odnosno e-terapije.

"Tokom implementacije e-recepta i e-terapije nije bilo znatnih poteškoća, iako je u cjelokupan projekt e-recepta i informatizacije zdravstva KS svakodnevno uključeno više od 3.000 zdravstvenih profesionalaca", ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Rasterećenje ljekara i pacijenata

Ključne prednosti korištenja e-recepta i e-terapije su višestruke i utječu na sve učesnike u zdravstvu. Stabilni hronični pacijenti ne moraju svaki mjesec ići u apoteke samo da bi dobili recepte, već to čine jednom u tri mjeseca, a svaki mjesec idu direktno u apoteku. Svaki mjesec najmanje 30.000 pacijenata ide samo u apoteku, a ne i kod svog ljekara, što u velikoj mjeri rasterećuje timove porodične medicine.

"Smanjenje opterećenosti ljekara porodične medicine procjenjuje se na minimalno 25-30 posto u odnosu na period prije uvođenja e-terapije. Apotekama je u velikoj mjeri smanjen administrativni dio posla koji su ranije imale u radu s papirnim receptima, kao i broj eventualnih grešaka prilikom realizacije recepata. Također, otklonjena je i mogućnost usmjeravanja pacijenata prema određenim apotekama s obzirom na to da pacijent svaki svoj recept može realizovati u bilo kojoj od 160 ugovornih apoteka", pojasnili su nam iz ZZO-a.

Zahvaljujući implementaciji e-recepta i drugih funkcionalnosti integralnog informacionog sistema, samo u toku drugog polugodišta 2016. godine ušteđeno je više od pet miliona KM na troškovima lijekova na recept. Iz Zavoda očekuju da u 2017. godini uštede budu dvostruko veće.

Podsjećamo, ZZOKS objavio je u februaru ove godine spisak imena građana kojima su izrađene elektronske zdravstvene kartice. Za razliku od stare zdravstvene knjižice, elektronska ima mikroprocesor na čipu, koji može sačuvati i prenijeti podatke.