Macan i Nović
0

Izdavanje dokumenata teče planiranom dinamikom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru priprema za izdavanje biometrijskih pasoša ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan posjetili su danas MUP-ove Kantona 10, Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su nadležni za izdavanje ličnih dokumenata na teritoriji tih kantona.

Na sastancima s ministrima unutrašnjih poslova Filipom Zrnom, Ivicom Gašparom i Zoranom Krešićem konstatirano je da aktivnosti vezane za početak izdavanja biometrijskih pasoša teku planiranom dinamikom.

Akcent je stavljen na proces dostavljanja podataka o upisima u matične knjige iz općina te je zaključeno da je neophodno da lokalni organi, kao i nadležna entitetska ministarstva, unaprijede taj proces, čime će biti omogućen efikasan i bezbjedan rad sistema ličnih dokumenata.

Istaknuta je i izvanredna saradnja IDDEEA-e s MUP-ovima Kantona 10, Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja omogućava bolju koordinaciju aktivnosti među ovim institucijama, a što dovodi do poboljšanja rada samog sistema ličnih dokumenata, saopćeno je iz IDDEEA-e.