{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdavanje biometrijskih pasoša krajem godine

F
30.3.2009. u 14:05
0
9
Izdavanje biometrijskih pasoša krajem godine
0
Izdavanje biometrijskih pasoša krajem godine
Sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u BiH počet će s radom 1. jula, dok je početak izdavanja tih pasoša planiran za 31. decembra ove godine, potvrđeno je danas u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka u BiH (IDDEEA).
Glasnogovornica agencije Amila Opardija istakla je da je riječ o veoma kompleksnom sistemu, koji uključuje integraciju aktivnosti 144 općine, 12 MUP-ova, MVP i DKP mrežu. BiH je morala izvršiti veliki broj aktivnosti i raditi s različitim nadležnostima na različitim nivoima.

"Ako se ima u vidu da je Zakon o pasošima izmijenjen u maju 2008. godine, te da je početak rada sistema planiran za 1. jula ove godine, onda možemo reći da je u kratkim rokovima postignut optimum u okolnostima u kojima je rađen ovaj proces", kazala je Opardija.

Navela je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH provelo tendersku proceduru za nabavku biometrijskih pasoških knjižica, te je u februaru ove godine s Bundesdruckereiem iz Njemačke potpisan ugovor o nabavci tih knjižica.

U knjižici će se nalaziti čip u koji će se u skladu sa standardima unositi relevantni podaci.

Konačnu cijenu biometrijskog pasoša propisat će Ministarstvo civilnih poslova BiH u skladu sa Zakonom o pasošima.

Kako je naglasila Opardija, prilikom formiranja cijene bit će napravljena analiza troškova vezano za izdavanje putnih isprava i nabavku obrazaca. Težnja će biti da se ne vrši preveliko povećanje u odnosu na postojeće cijene.

Kada je riječ o važenju dosadašnjih putnih ipsrava, u Agenciji napominju da je u BiH zakonom definirano da postojeći pasoši vrijede do roka upisanog u dokument, dakle pet godina od momenta izdavanja.

U IDDEEA-i naglašavaju također da je sigurnost sistema dokumenata samo jedan segment koji se mjeri prilikom donošenja odluke o liberalizaciji viznog režima, te da je neophodno da u svim segmentima postoji evidentan napredak i da se prepoznaju konkretni rezultati.

"Mi smo u proces poboljšanja sistema ID dokumenata ušli dosta prije konkretnih odluka vezanih za početak dijaloga oko vizne liberalizacije. Očekujemo da će zemlje koje donose odluku o viznoj liberalizaciji prepoznati naše napore i rezultate u segmentu sigurnosti dokumenata", kazala je Opardija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: