{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi

F
15.8.2007. u 17:40
0
0
Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi
0
Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi
Izjava federalne ministrice obrazovanja i nauke Melihe Alić kako su udžbenici u Federaciji BiH preskupi je "čisto populistička", kazao je na u srijedu na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Izdavačke kuće Sarajevo Publishing Mustafa Alagić.
Predstavnici izdavačkih kuća Sarajevo Publishing, Svjetlost, Sarajevo, Bosanska riječ, Sarajevo, Vrijeme, Zenica i Nam, Tuzla su na konferenciji za novinare ocijenili kako je neozbiljno reći da je cijena visoka, a ne poznavati kalkulaciju udžbenika.

“Izdavačka cijena naših udžbenika je u prosjeku 6,40 KM na teritoriji FBiH, bez PDV-a, sve ostalo je marža knjižara koja se dodaje i onda u maloprodajnoj cijeni dolazi do 9,40 KM”, kazao je Alagić, dodavši kako su udžbenici kvalitetni i izrađeni po svim standardima.

“Tiraži koje mi radimo su jako niski. A tiraži su niski jer federalno ministarstvo vrlo često mijenja nastavne planove i programe”, kazao je Alagić.

Direktor izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice Muamer Spahić je kazao kako je ovo pokušaj da oni koji su odgovorni za stanje u kojem se nalazi bosansko izdavaštvo prebace odgovornost na izdavače.

“Vlastita nesposobnost da se otkupe udžbenici, da se učenicima barem u OŠ obezbijede besplatni udžbenici, pokušava se prebaciti na nas izdavače”, kazao je Spahić, pozvavši vlasti da hitno ukinu PDV na knjigu.

Glavni i odgovorni urednik sarajevske Svjetlosti Muhamed Sarajlić je naglasio da izdavači rade za dobrobit djece i rade kvalitetne i udžbenike po vrlo niskim cjenama, ali da rade na granici rentabilnosti.

“Svaki izdavač plaća federalnom ministarstvu troškove recenziranja udžbenika, koji također idu u kalkulaciju troškova. Izdavač plaća i autorski honorar, koji ide u kalkulaciju troškova, tako da troškovi proizvodnje se penju i preko 40 posto, što predstavlja totalno nerentabilo izdavanje udžbenika”, kazao je Sarajlić i dodao da udžbenici nisu skupi, te da je nerealno očekivati da njihova cijena bude niža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: