{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi

F
15.8.2007. u 17:40
0
0
Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi
0
Izdavačke kuće: Udžbenici nisu skupi
Izjava federalne ministrice obrazovanja i nauke Melihe Alić kako su udžbenici u Federaciji BiH preskupi je "čisto populistička", kazao je na u srijedu na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Izdavačke kuće Sarajevo Publishing Mustafa Alagić.
Predstavnici izdavačkih kuća Sarajevo Publishing, Svjetlost, Sarajevo, Bosanska riječ, Sarajevo, Vrijeme, Zenica i Nam, Tuzla su na konferenciji za novinare ocijenili kako je neozbiljno reći da je cijena visoka, a ne poznavati kalkulaciju udžbenika.

“Izdavačka cijena naših udžbenika je u prosjeku 6,40 KM na teritoriji FBiH, bez PDV-a, sve ostalo je marža knjižara koja se dodaje i onda u maloprodajnoj cijeni dolazi do 9,40 KM”, kazao je Alagić, dodavši kako su udžbenici kvalitetni i izrađeni po svim standardima.

“Tiraži koje mi radimo su jako niski. A tiraži su niski jer federalno ministarstvo vrlo često mijenja nastavne planove i programe”, kazao je Alagić.

Direktor izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice Muamer Spahić je kazao kako je ovo pokušaj da oni koji su odgovorni za stanje u kojem se nalazi bosansko izdavaštvo prebace odgovornost na izdavače.

“Vlastita nesposobnost da se otkupe udžbenici, da se učenicima barem u OŠ obezbijede besplatni udžbenici, pokušava se prebaciti na nas izdavače”, kazao je Spahić, pozvavši vlasti da hitno ukinu PDV na knjigu.

Glavni i odgovorni urednik sarajevske Svjetlosti Muhamed Sarajlić je naglasio da izdavači rade za dobrobit djece i rade kvalitetne i udžbenike po vrlo niskim cjenama, ali da rade na granici rentabilnosti.

“Svaki izdavač plaća federalnom ministarstvu troškove recenziranja udžbenika, koji također idu u kalkulaciju troškova. Izdavač plaća i autorski honorar, koji ide u kalkulaciju troškova, tako da troškovi proizvodnje se penju i preko 40 posto, što predstavlja totalno nerentabilo izdavanje udžbenika”, kazao je Sarajlić i dodao da udžbenici nisu skupi, te da je nerealno očekivati da njihova cijena bude niža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: