{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu

F
20.11.2009. u 14:46
0
3
Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu
0
Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu
Nakon zakonom provedene procedure, Federalno ministarstvo okoliša i turizma danas je izdalo okolišnu dozvolu pogonu Čeličane AEF 100 t, prvom od devet pogona i postrojenja za koje je kompanija Arcelor Mittal Zenica podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole.
Budući da su se u međuvremenu stekli zakonski uvjeti za izdavanje okolišnih dozvola za preostala postrojenja kompanije Arcelor Mittall, konačno okončanje jednog od najzahtjevnijih postupaka izdavanja okolišne dozvole u Federaciji BiH od kada je ona uvedena u praksu kao pravni instrument zaštite od tzv. "prljavih tehnologija" očekuje se do polovice decembra.

Izvršenom kontrolom podataka i ocjenom mjera i aktivnosti utvrđenih u planovima, Stručno povjerenstvo je utvrdilo izvjesne nedostatke i nejasnoće te je zatražilo dopunu planova aktivnosti za čak pet pogona Arcelor Mittala što i ne treba čuditi, s obzirom na to da je riječ o pogonima i postrojenjima starim trideset ili četrdeset godina.

Arcelor Mittal je prihvatio obvezu ugradnje filtera, elektrofiltera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline, a u koje će menadžment kompanije u sljedećih pet godina uložiti oko 100 miliona eura.

Danas izdanom okolišnom dozvolom, pogon Čeličane AEF 100t prihvatio je odgovornost i obvezu poduzimanja mjera zaštite okoliša, provođenja redovitog monitoringa, praćenja zagađenja okoliša i mjera neophodnih za smanjenje negativnih utjecaja vlastitog poslovanja na okoliš i zdravlje ljudi.

Do danas u Federaciji BiH je izdano više od 800 okolišnih dozvola, 700 na kantonalnoj i 105 na federalnoj razini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: