{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima

S
6.2.2009. u 11:45
0
1
Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima
0
Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas Nalog supervizora kojim se privremeno obustavlja isplata plata i naknada poslanicima u Skupštini Brčko Distrikta, uključujući i sadašnjeg gradonačelnika u tehničkom mandatu.
Isplate plata i naknada poslanika u Skupštini Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju iz budžeta Brčko Distrikta odmah se obustavljaju sve dok ne budu imenovani predsjednik Skupštine, zamjenik predsjednika Skupštine i gradonačelnik u skladu sa Statutom Brčko Distrikta i Poslovnikom o radu Skupštine Brčko Distrikta.

Izbori za Skupštinu Brčko Distrikta održani su 05. oktobra 2008. godine i na tim izborima poslanici su dobili mandat da u prihvatljivom vremenskom roku konstituišu novu Skupštinu kako bi izabrali predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika i da bi u skladu sa Konačnom odlukom i Statutom Brčko Distrikta mogla da bude formirana održiva i zakonita vladajuća koalicija koja podržava Distrikt te bi time bili stvoreni uslovi da bude formirana nova Vlada koja bi služila interesima Distrikta i njegovih stanovnika.

Uprkos unaprijed datim uvjeravanjima svih političkih stranaka da će formirati “koncentracionu vladu” sastavljenu od svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini, što bi bilo jedino izvodljivo i održivo rješenje, konstitutivna sjednica Skupštine dva puta je sazivana i prekidana uz kršenje Poslovnika o radu Skupštine, a da nije postignut dogovor u vezi sa kandidatima za pozicije predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika. Svakim danom bez nove vlasti i budžeta nanosi se dodatna šteta Distriktu i povjerenju stanovnika u njegove institucije te se time negativno utiče na živote i egzistenciju hiljada ljudi, dok za to vrijeme Vlada u tehničkom mandatu i dalje radi bez parlamentarne kontrole.

Poslanici Skupštine Brčko Distrikta izbjegavaju svoju odgovornost, krše osnovne propise iz Poslovnika o radu Skupštine te time podrivaju institucije Distrikta i dovode u opasnost ispunjenje Konačne odluke, što je jedan od ciljeva koje je prošle godine postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: