{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima

S
6.2.2009. u 11:45
0
1
Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima
0
Izdat nalog za obustavljanje plata poslanicima
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas Nalog supervizora kojim se privremeno obustavlja isplata plata i naknada poslanicima u Skupštini Brčko Distrikta, uključujući i sadašnjeg gradonačelnika u tehničkom mandatu.
Isplate plata i naknada poslanika u Skupštini Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju iz budžeta Brčko Distrikta odmah se obustavljaju sve dok ne budu imenovani predsjednik Skupštine, zamjenik predsjednika Skupštine i gradonačelnik u skladu sa Statutom Brčko Distrikta i Poslovnikom o radu Skupštine Brčko Distrikta.

Izbori za Skupštinu Brčko Distrikta održani su 05. oktobra 2008. godine i na tim izborima poslanici su dobili mandat da u prihvatljivom vremenskom roku konstituišu novu Skupštinu kako bi izabrali predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika i da bi u skladu sa Konačnom odlukom i Statutom Brčko Distrikta mogla da bude formirana održiva i zakonita vladajuća koalicija koja podržava Distrikt te bi time bili stvoreni uslovi da bude formirana nova Vlada koja bi služila interesima Distrikta i njegovih stanovnika.

Uprkos unaprijed datim uvjeravanjima svih političkih stranaka da će formirati “koncentracionu vladu” sastavljenu od svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini, što bi bilo jedino izvodljivo i održivo rješenje, konstitutivna sjednica Skupštine dva puta je sazivana i prekidana uz kršenje Poslovnika o radu Skupštine, a da nije postignut dogovor u vezi sa kandidatima za pozicije predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika. Svakim danom bez nove vlasti i budžeta nanosi se dodatna šteta Distriktu i povjerenju stanovnika u njegove institucije te se time negativno utiče na živote i egzistenciju hiljada ljudi, dok za to vrijeme Vlada u tehničkom mandatu i dalje radi bez parlamentarne kontrole.

Poslanici Skupštine Brčko Distrikta izbjegavaju svoju odgovornost, krše osnovne propise iz Poslovnika o radu Skupštine te time podrivaju institucije Distrikta i dovode u opasnost ispunjenje Konačne odluke, što je jedan od ciljeva koje je prošle godine postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: