{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdat certifikat o spremnosti BiH za čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka

F
27.8.2007. u 15:00
0
0
Izdat certifikat o spremnosti BiH za čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka
0
Izdat certifikat o spremnosti BiH za čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka
NATO tim za certifikaciju Sporazuma o sigurnosti izdao je 23. augusta zvanični certifikat o spremnosti BiH za prijem, čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka, nakon završene posjete pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za sigurnosne poslove Thomasa McKeevera našoj zemlji i susreta sa bh. zvaničnicima.
Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, sigurnosni sporazum BiH sa NATO potpisan je 16. marta ove godine prilikom prve službene posjete generalnog sekretara NATO-a Jaap de Hoop Scheffera BiH.

U periodu od samo pet mjeseci od potpisivanja Sporazuma, institucije BiH su prihvatile i uspiješno implementirale sve elemente neophodne za dostizanje standarda u zaštiti i upotrebi NATO povjerljivih podataka.

Certificiranjem ovog sporazuma BiH stiče mogućnost da otvori svoju Misiju unutar štaba NATO u Briselu. Radi se o izuzetnom priznanju kojim BiH izravno ulazi u krug zemalja koje uživaju puni kredibilitet od NATO-a i postaje aktivni učesnik regionalne i međunardne sigurnosti i stabilnosti.

BiH je prva, od tri zemlje (BiH, Srbija i Crna Gora) primljene u decembru 2006. godine u NATO Program partnerstvo za mir, predala Prezentacijski dokument, izradila Individualni partnerski programa i ušla u Proces plana i revizije.

U septembru ove godine se očekuje izrada Partnerskih ciljeva u okviru Partnerstva za mir sa NATO.

U BiH postoji opredjeljenost da se saradnja sa NATO savezom do kraja godine podigne na nivo saradnje u okviru Individualnog akcijskog plana partnerstva, čime se našoj zemlji otvaraju vrata da do 2009. godine uđe u Akcijski plan partnerstva (MAP), što je korak do punopravnog članstva u NATO, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: