Politički rulet
179

Izborom Vukoje Trojka rizikuje da Ustavni sud dugoročno preda u ruke Dodiku: Suština je u promjeni pravilnika

Senja Mahinić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U slučaju da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izabere Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH postoji mogućnost da dugoročno, a u slučaju da strani suci napuste ovu instituciju, HDZ i SNSD ostvare kontrolu nad Ustavnim sudom uvođenjem entitetskog ili etničkog veta kroz promjenu pravila Suda.

Dugoročni plan lidera HDZ-a i SNSD-a je da odlaskom trojice međunarodnih sudija, a nakon što prije toga proguraju po dvoje sudaca u Ustavni sud (ukupno četiri), imenuju makar jednog od tri nedostajuća suca i time dobiju dovoljan broj glasova u Sudu (pet) kojim će promijeniti pravila Suda.

Ukoliko Trojka pristane da HDZ u ovom mandatu (biraju se sva četiri suca iz FBiH) kroz Predstavnički dom FBiH progura svoja dva suca, uz dva koja će neminovno imenovati NSRS, Dodiku i Čoviću ostaće samo još jedna prepreka, udaljiti strane sudije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova. Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Ustavne odredbe trenutno ne poznaju etnički kriterij u smislu biranja članova Suda, niti mehanizam etničkog ili entitetskog veta u smislu odlučivanja. U naredne četiri godine entitetske skupštine će birati svih šest domaćih sudija u Ustavni sud, čiji mandati traju do 70. godine života.

Zakonom koji bi bio donesen u Parlamentu BiH je moguće mijenjati način biranja troje stranih sudija, ali ne i način odlučivanja u Sudu, o čemu se odlučuje internim pravilima suda, jer je Ustavom BiH definisano da se većinom glasova svih članova suda, usvajaju pravila o radu.

Ukoliko Trojka pristane na uslove HDZ-a da su i sudije legitimni predstavnici naroda i podrže kandidate ove stranke u Sudu, probosanske stranke će od šest domaćih sudija imenovati samo dva. Prvi zahtjev HDZ-a je izbor Marina Vukoje.

Neminovno, u narednom periodu pitanje statusa stranih sudija bit će otvoreno, jer je to dio 14 prioriteta Evropske komisije koje Bosne i Hercegovina mora ispuniti na putu prema Evropskoj uniji.

Kako god bude riješeno pitanje izbora tri suca koja bi zamijenila strane suce Trojka neće imati mogućnost da izabere sva tri da bi spriječila promjenu pravila suda i uvođenje etničkog ili entitetskog odlučivanja. S druge strane srpsko-hrvatskom bloku u BiH bit će dovoljno da imenuju samo jednog od tri suca koja će zamijeniti strance i Ustavni sud će biti trajno zaključan.

Jednom kad se uvode etničko ili entitetsko odlučivanje pravilima Ustavnog suda, Bosna i Hercegovina će se naći u bezizlaznoj situaciji.