Uhodana taktika
128

Izborna je godina: Građevinska vozila i mašine na ulicama te ukinut moratorij na zapošljavanje

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Vlasti u našoj zemlji i ove godine odlučile su da vrijeme do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora u BiH iskoriste za infrastrukturne projekte, pa glavni grad ove zemlje djeluje kao veliko gradilište.

Građevinska vozila i mašine već nekoliko sedmica onemogućavaju normalan saobraćaj kroz glavni grad BiH. Simbolično, domaće vlasti sjetile su se baš ove godine da započnu s infrastrukturnim radove u Franjevačkoj ulici na Bistriku ili u ulici Topal Osman paše u Novom Sarajevu.

"Pošteđeni" nisu ostali ni dijelovi ulice Zmaja od Bosne, ali ni strogi centar Sarajeva. Stanovnici glavnog grada svjedočili su infrastrukturnim radovima i u ulici Maršala Tita, odnosno od Trga djece Sarajeva pa skoro do zgrade Predsjedništva BiH.

Radovi u sarajevskoj Zvorničkoj ulici, koja je tokom dugog perioda gradnje i asfaltiranja bila poznatija pod nazivom Južna longitudinala, završeni su prije nešto više od mjesec, a već sada se javila potreba za novim "ispkopinama".

Bager, na kojem stoji natpis Civilna zaštita Općine Ilidža, nedavno je prokopao novoizgrađenu cestu i biciklističku stazu, u službi Vodovoda i kanalizacije, a sve kako bi se uočila i izmijenila navodno puknuta vodovodna cijev.

Domaći funkcioneri već nekoliko izbornih ciklusa većinu infrastrukturnih radova u BiH pokreće u izbornoj godini. Ovom uhodanom taktikom bosanskohercegovačkih političara javnosti se šalje poruka kako su baš oni ti koji grade BiH.

Slično je i u drugim sredinama, a da je vlast "široke ruke" u izbornoj godini potvrđuje i činjenica da tri mjeseca do izbora Vlada FBiH nije produžila moratorij na zapošljavanje državnih službenik au institucijama FBiH. Podsjetimo, moratorij je barem na papiru zabranjivao federalnim upravama, federalnim upravnim organizacijama, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama i službama, izuzev ministarstava, prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Moratorij na zapošljavanje na snazi je bio od 2015. odnosno od početka saziva aktuelne Vlade FBiH.

Zanimljiva je informacija i da su pojedini državni ministru u ovoj godini odlučili izvršiti izmjene postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji poput Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva pravde BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH.