{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izborna godina: Zakazana sjednica Parlamenta BiH, na dnevnom redu samo jedan zakon

22.5.2018. u 21:27
5
18
Izborna godina: Zakazana sjednica Parlamenta BiH, na dnevnom redu samo jedan zakon
5
Izborna godina: Zakazana sjednica Parlamenta BiH, na dnevnom redu samo jedan zakon
Foto: N. G./Klix.ba
Državni parlamentarci se već mjesecima žale na tačke dnevnog reda na sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Brojni upozoravaju da najviši organ državne zakonodavne vlasti sve više razmatra kojekakve informacije, sporazume i izvještaje umjesto zakona.
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će održana 30. maja, a na dnevnom redu nalazi se samo jedan zakon i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Sve ostale tačke dnevnog reda, dakle njih 23, uglavnom se odnose na razmatranje izvještaja i informacija u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH te davanja saglasnosti za ratifikaciju određenih sporazuma i memoranduma o razumijevanju.

Tako će se državni parlamentarci na 62. redovnoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH izjasniti, između ostalog, o Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, Izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2017. godini.

Na dnevnom redu naći će se i Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir, Dopuna informacije o realizaciji zaklјučaka sa 45. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu.

Zastupnici će se izjasniti i o Davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke i JP Autoputevi Republike Srpske - Autoput Banjaluka – Doboj B, Davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Davanje saglasnosti za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Katara o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošlјavanja zdravstvenih radnika.

U isto vrijeme Parlamentarna skupština BiH nije uspjela ni za godinu dana uskladiti Zakon o krivičnom postupku BiH i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH s Ustavom BiH, isto kao ni Izborni zakon BiH.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH pozvao je parlamentarce da pomognu građanima BiH tako što će odgoditi održavanje sjednica Parlamentarne skupštine BiH do izbora.

"Mislim da bi bilo bolje da PSBiH ne zasjeda do izbora i da džaba ne slušamo sami sebe. Bila bi mirna Bosna, a bilo bi i više para. Mogli bismo ih dati migrantima. Predlažem da donesemo odluku da do oktobra ne zasjedamo i tako pomognemo građanima BiH. Hajde da se više ne brukamo", rekao je Ahmetović.

Kompletan dnevni red 62. redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH pogledajte ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: