{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori za predsjednika, ali ne i potpredsjednike RS-a 9. decembra

F
11.10.2007. u 16:50
0
0
Izbori za predsjednika, ali ne i potpredsjednike RS-a 9. decembra
0
Izbori za predsjednika, ali ne i potpredsjednike RS-a 9. decembra
Centralna izborna komisija BiH donijela je danas jednoglasnu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za predsjednika Republike Srpske, koji će biti održani 9. decembra, ali je na posebnoj sjednici, većinom glasova od 4:3 zauzela stav da se na ovim izborima ne biraju potpredsjednici RS-a iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.
Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik CIKBiH Stjepan Mikić, ovu "tešku i ozbiljnu" odluku izglasala je većina koja smatra da ne postoji ustavni ili zakonski okvir kojim se može utvrditi prestanak mandata potpredsjednika.

Istovremeno su usvojena uputstva za održavanje ovih izbora, te utvrđen prijedlog proračuna od 1,9 miliona KM koji će se morati izdvojiti iz budžeta institucija BiH, naveo je Mikić.

On je također kazao da je prije ove sjednice jedna od sugestija CIK-a bila da se situacija nastala iznenadnom smrću Milana Jelića riješi usvajanjem potrebnog zakona o NS Republike Srpske, ali da ona to nije učinila, te da je predsjednik NSRS Igor Radojičić uputio pismo CIK-u prema kojem u nadležnosti CIK-a ostaje da riješi ovaj problem.

Jedan od članova CIKBiH koji je imao izdvojeno mišljenje, Branko Petrić, kazao je da svi građani RS-a imaju pravo da se prijave i glasaju na ovim izborima, te da će se postaviti dilema kada rezultati budu verificirani i pristupi se dodjeli mandata, što će CIK morati urediti svojom odlukom.

Teoretski, ukoliko za predsjednika RS-a bude izabran neko ko nije Srbin, CIKBiH morat će se pozvati na odredbe Izbornog zakona prema kojem predsjednik i potpredsjednici RS-a ne mogu biti iz reda istog naroda.

Članovi CIK-a, međutim, ističu da se ovdje ne radi o političkoj podjeli između njih, ali je posao bio veoma težak jer u Ustavu RS-a postoji pravna praznina. Budući da tu pravnu prazninu nije popunila NSRS, to je morao uraditi CIKBiH.

U nadležnosti CIK-a nije da odredi ko će do izbora obavljati funkciju predsjednika RS-a, a jedan član je, pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio za Fenu da bi pravno još gora situacija nastala da je s dužnosti morao odstupiti jedan od potpredsjednika RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: