{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izbori ključna stvar za dalji put BiH"

F
22.12.2009. u 18:57
0
1
"Izbori ključna stvar za dalji put BiH"
0
"Izbori ključna stvar za dalji put BiH"
Raffi Gregorian
Međunarodna zajednica i njeni predstavnici u proteklom periodu dosta su činili na stabilizaciji unutrašnje situacije u BiH, ali se prema nestabilnostima tokom 1990-ih moglo djelovati jedino na ograničen način, i to primarno kroz Povelju UN-a koja je omogućavala mirovne operacije.
To je danas rekao supervizor za Distrikt Brčko i zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian tokom predavanja koje je održao studentima i postdiplomcima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu o temi "Odnos između međunarodne zajednice i BiH od 1992. do danas".

"Te jedinice mirovnih operacija su mogle stajati samo između zaraćenih strana i imale su ograničenje na samoodbranu jer im nije bilo dozvoljeno da se uključe u konflikt i nije im bilo dozvoljena upotreba sile da bi nametnuli bilo kakvu promjenu statusa u to vrijeme", rekao je Gregorian.

Posebno je naglasio da međunarodna zajednica i njeni predstavnici trenutno razmišljaju o tome šta poslije Butmira.

Ocijenio je da BiH zbog unutrašnjih političkih nesuglasica nedavno nije dobila bezvizni režim kao zemlje u okruženju, ali da je problem u tome što su time "pogođeni" i građani.

"Nadam se da će pred naredne izbore političari ispuniti svoje obaveze i mislim da su izbori ključna stvar za dalji put BiH", rekao je Gregorian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: