Nastavak nerada
30

Izbor zamjenika Denisa Bećirovića odgođen na zahtjev SDP-a

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH SDP je predložio njeno ograđanje, što je naišlo na oštro protivljenje SDA i SBiH.

Prva tačka dnevnog reda bila je imenovanje novog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz reda bošnjačkog naroda, nakon što je u oktobru sa ove pozicije smijenjen Denis Bećirović.

Međutim, SDP je tražio odgodu sjednice za 22. novembar, što je uz 28 glasova za, 10 protiv (SDA, SBiH i HSP) i jedan suzdržan (DNZ) prihvaćeno.

Prijedlog poslanika Saše Magazinovića iz SDP-a naišao je na oštre reakcije zastupnika iz SDA i SBiH. Beriz Belkić je kazao kako Parlament BiH pet-šest mjeseci ne radi kako treba.

"Ovo stvarno nema smisla. Dovodite nas ovdje i onda odgađate sjednicu", kazao je Belkić.

U ime kluba SDA Asim Sarajlić je kazao kako ga ne čudi Magazinovićev prijedlog za odgađanje sjednice odmah nakon što je intonirana himna.

Šefik Džaferović je upitao predsjedavajućeg PBiH Božu Ljubića zašto je uopće stavljena tačka dnevnog reda o imenovanju zamjenika ako je nije moguće realizirati.

"Ovaj Parlament ne može biti talac nikakvom sporazumu političkih lidera. Neka taj dogovor ide svojim putem i mi ne trebamo čekati, već trebamo raditi svoj posao kako je protokolom i dnevnim redom predviđeno. Kažite nam zašto odgađate sjednicu", upitao je Džaferović.

Magazinovć je odgovorio kako je dužnost svakog poslanika da bude u svojoj kancelariji i da nema potrebe da "neko bude pozivan na sjednicu".

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bit će održana 22. novembra.